NATO harjutas Balti õhuruumi kaitsmist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AWACSiga varustatud Boeing 707 E-3A.
AWACSiga varustatud Boeing 707 E-3A. Foto: Kaitseväe peastaap

3. ja 4. novembril korraldasid NATO üksused Leedus Šiauliai lennubaasis seitsmenda NATO õhuturbeharjutuse Baltic Region Training Event (BRTE VII).

Seitsmenda õhuturbeharjutuse eesmärgiks oli lihvida õhuturbe ja õhukaitseoperatsioonide protseduure, mis on aluseks Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede sidumisel NATO õhukaitsesüsteemiga, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Harjutuse käigus simuleeriti olukord, kus transpordilennuk Hercules C-130J on kaotanud raadioühenduse, mille peale tõusid Šiauliai lennubaasist õhku kaks hävitajat F-15C Eagle ülesandega kontrollida õhuruumis toimuvat ning eskortida ja maandada raadioside kaotanud transpordilennuk.

Samal ajal harjutas teine Hercules Šiauliai lennubaasis varustuse taktikalist mahalaadimist. Kogu tegevusel hoidis silma peal ameeriklaste võimsa hoiatus- ja juhtimissüsteemiga (Airborne Warning and Control System AWACS) varustatud Boeing 707 E-3A.

Taolise hoiatus- ja juhtimissüsteemiga varustatud Boeing maandus Baltimaades esmakordselt. Kokku on AWACSiga varustatud lennukeid maailmas valmistatud 68. Lennuki maksimaalne töökõrgus on 12500 meetrit, ühe paagitäiega võib see lennata kuni 7400 kilomeetrit, õhus tankides veelgi pikemalt.

F-15C Eagle tüüpi hävitajaid arvatakse tänapäeva parimate hulka, sest nende arvel on üle saja õhulahingu võidu ning nendega ei ole kaotatud ühtegi õhus peetud lähivõitlust ehk dogfighti.

Hercules C-130J transpordilennuk suudab maanduda lühikesel ettevalmistamata lennurajal, laadida maha kaupa mootoreid seiskamata ja seejärel jälle õhku tõusta.

Seni on õhuturbeõppustel harjutatud rahvusvaheliste abipakkide toimetamist tundmatusse regiooni, õhuruumi kontrolli tagamist elektroonilise segamise tingimustes, taktikalise õhutule toetuse andmist maismaaoperatsioonide toetuseks, õhukaitsetegevust ründava vastase vastu, tankimist õhus ning raadioside kaotanud lennuki saatmist ja maandamist.

BRTE sarja harjutusi korraldatakse alates 2008. aastast. Tänaseks on õhuturbeharjutuste sarjas osalenud Ameerika Ühendriikide, Suurbritannia, Tšehhi, Saksa, Prantsuse, Poola õhujõudude hävitus- ja transpordilennukid.

Balti riikide õhuruumis läbiviidavate NATO õhuturbeharjutuste eesmärk on harjutada alliansi liikmesriikide õhuvägede koostööd.

Sarja kaheksas õhuturbeharjutus toimub Eesti õhuruumis järgmise aasta esimeses veerandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles