Riigikohus ei ole Autorollo tsiviilasja menetlemist otsustanud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus.
Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Erik Prozes

Riigikohus ei ole mitme kuu vältel otsustanud, kas võtta arutlusele Autorollo pankrotiga kaasnenud tsiviilvaidluse osaliste kassatsioonkaebused või mitte.

Riigikohtu pressiesindaja ütles Postimehele, et tegemist on mahuka kohtuasjaga, milles esitati kokku viis kassatsioonkaebust. 30. juulil esitasid riigikohtule kaebuse Siim Roode, Keit Pentus-Rosimannus, Rain Rosimannus ja NJORD Advokaadibüroo ning 6. augustil ka pankrotis osaühing Autorollo. «Menetlusse võtmine ei ole hetkeseisuga otsustatud ning ei oska öelda ka, millal sellekohane otsus tulla võiks,» lisas pressiesindaja.

Tallinna ringkonnakohus tühistas juuni lõpus Harju maakohtu mulluse otsuse osas, millega jäeti rahuldamata ettevõtte nõue tütarfirma asutamisega tekitatud kahju osas toonase välisministri, Reformierakonda kuuluva Keit Pentus-Rosimannuse vastu ja vähendati kahjuhüvitist 43 765 euro võrra.

Kokku mõistis kohus Autorollo kasuks välja 227 680,84 eurot, sellest 39 772,9 eurot viivistena. Seejuures mõistis ringkonnakohus tütarfirma asutamisega tekitatud kahjudega seotud nõude rahuldamiseks Siim Roodelt, Rain Rosimannuselt, OÜ-lt Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt ja Keit Pentus-Rosimannuselt solidaarselt välja kahjuhüvitise 163 817,67 eurot, viivise 34 673,92 eurot ning viivise põhinõudelt alates 1. juulist kuni kohustuse täitmiseni.

Otsusest selgub, et OÜ Autorollo oli hiljemalt 2008. aasta lõpuks sisuliselt maksejõuetu ning 2010. aasta 22. aprillil esitas OÜ Port One äriühingule pankrotihoiatuse. «Asjas on tõendatud, et esimese pankrotimenetluse blokeerimine OÜ Autorollo poolt toimus ilmse eesmärgiga luua võimalus äriühingu vara võõrandamiseks. Kolleegium nõustub hagejaga, et OÜ Port One pankrotiavaldusele vastuvaidlemine oli viivitamistaktika, mis võimaldas maksejõuetust äriühingust vara välja viia,» märkis ringkonnakohus otsuses.

Viidates kostjate e-kirjavahetusele 2010. aasta 20. aprillist kuni 11. maini, märkis kohus, et ettevõtte igapäevase juhtimisega tegelesid Rain Rosimannus, Siim Roode ja Keit Pentus-Rosimannus, kusjuures Roode oli teistele allutatud.

Pentus-Rosimannuse roll

Nii ei nõustunud ringkonnakohus maakohtuga, mis leidis, et Pentus-Rosimannuse tegevus OÜ Autorollo juhatuse liikme Väino Pentuse suhtes puudutas vaid informatsiooni vahendamist. «Tegemist ei olnud oma isa abistamisega, nagu kostja väitis, vaid info kogumisega, otsustamaks, kuidas edasi toimida. Nii tütarühingu asutamist kui ka esimese pankrotimenetluse blokeerimist ei otsustanud Väino Pentus, viimasest sündmusest ei olnud ta oma väidete kohaselt teadlik,» märkis kohus, mille hinnangul on Pentus-Rosimannuse osalemine juhatuse liikme mõjutamisel tõendatud.

Tütarettevõtte AutoHills OÜ asutamine ei toimunud otsuse järgi Väino Pentuse ega ka teiste juhatuse liikmete juhiste alusel. «AutoHills OÜ asutamine ning sellega seotud tehingud tehti eelduslikult Siim Roode ettepanekul, kusjuures silmas ei peetud OÜ Autorollo huve (tehingute tulemusel vabanes Väino Pentus isiklikust käenduskohustusest). OÜ Autorollo sõidukite üleandmine AutoHills OÜ-le, kes seejärel Renaldo Invest OÜ kaudu või ise asus täitma OÜ Autorollo muid kohustusi (sh liisingulepingutest tulenevaid kohustusi) panga ees, toimus eelkõige Väino Pentuse huvides,» märkis kohus.

AutoHills OÜ asutamisega lõppes sisuliselt OÜ Autorollo majandustegevus. Tütarühingu asutamisega seotud tehingute tulemusel kaotas OÜ Autorollo lõppastmes omandiõiguse varale, mille väärtus oli 176 600 eurot, seisab otsuses.

«Kuivõrd tehingud sõlmiti OÜ-le Autorollo kahjulikul viisil (sissemakse tütarettevõttesse ületas oluliselt Kiili Autoveod OÜ sissemakset) ning olid osaliselt näilikud, on viidatud tehingutega tekitatud OÜ-le Autorollo kahju 176 600 eurot, s.o summas, mille võrra äriühingu vara väärtus vähenes. Ringkonnakohus nõustub selles osas maakohtu järeldusega,» märkis kohus.

Samas ei nõustunud ringkonnakohus alama astme kohtu seisukohaga, et Autorollole tekitatud kahjust tuleb maha arvata säästetud kulud ehk summad, mille võrra vähenesid OÜ Autorollo kohustused võlausaldajate ees. «Kohtul ei olnud alust järeldada, et kõnealune summa tasuti pangale AutoHills OÜ asutamise tulemusel,» leidis ringkonnakohus. Küll oli kohus nõus tekitatud kahjust maha arvama AutoHills OÜ osa müügihinna 200 000 krooni ehk 12 782,33 eurot, seega jäi kahju suuruseks 163 817,67 eurot.

Teised nõuded

OÜ Autorollo nõue pankrotimenetluse blokeerimise osas jättis ringkonnakohus Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldamata, samuti jäi rahuldamata OÜ Autorollo vara kõrvaldamisega seotud nõue Rain Rosimannuse vastu. Ülejäänud osas jäi maakohtu otsus muutmata.

Ettevõttest raha kõrvaldamise nõude rahuldamiseks mõisteti Siim Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt Autorollo kasuks välja kahjuhüvitis 9244,6 eurot, viivis 1956,73 eurot ning viivise põhinõudelt kuni kohustuse täitmiseni. Ettevõttest raha kõrvaldamise nõude rahuldamiseks mõisteti Roodelt, OÜ-lt Roode & Partnerid ning NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt Autorollo kasuks välja ka kahjuhüvitis 8710,15 eurot, viivis 1843,6 eurot ning viivis põhinõudelt.

Vara kõrvaldamisega seotud nõude rahuldamiseks mõisteti Roodelt, OÜ-lt Roode & Partnerid ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt Autorollo kasuks välja kahjuhüvitis 6135,52 eurot, viivis 1298,65 eurot ning viivis põhinõudelt.

OÜ Autorollo kassa puudujäägi ja pankrotimenetluse blokeerimise nõude jättis kohus tervikuna kõigi kostjate vastu rahuldamata, OÜ Autorollo raha ja vara kõrvaldamise nõue jäeti rahuldamata Rain Rosimannuse ja Keit Pentus-Rosimannuse vastu. Kahes kohtuastmes kantud menetluskulud jättis kohus menetlusosaliste endi kanda.

Pentus-Rosimannus teatas pärast ringkonnakohtu otsust, et lugupidamine Eesti riigi ja tema institutsioonide vastu ning arusaam euroopalikust poliitilisest kultuurist ei luba tal välisministrina jätkata. Ametist vabastamise järel naasis ta tööle riigikokku.

Lisaks tsiviilasjale on kohtusse jõudnud ka Autorollo pankrotiasjaga seotud kriminaalasi, mida praegu arutab Harju maakohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles