Lasnamäel tegutseb koerte sarimürgitaja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomakaitsjaid teeb murelikuks see, et tänavalt leitud viinerid on kaetud mustade täppidega, mis nende hinnangul võib olla mürk.
Loomakaitsjaid teeb murelikuks see, et tänavalt leitud viinerid on kaetud mustade täppidega, mis nende hinnangul võib olla mürk. Foto: Erakogu

Loomakaitsjad löövad häirekella – Lasnamäel jätkuvad koerte mürgitamise juhtumid, mis algasid tänavu kevadsuvel.

Kes ja mil viisil sealseid koeri mürgitab, on tänaseni ebaselge. Loomakaitseühenduse MTÜ Help Estonian Pets liiga Eleonora Loginova rääkis, et esmakordselt kuulsid nad mürgitamistest ühelt oma aktivistilt. «Tema tuttavate koer sai mürgituse, kui oli ära söönud tänaval vedelenud pekitüki, milles (nagu selgus hiljem) oli rotimürk,» rääkis Loginova portaalile rus.postimees.ee.

Sel nädalal levisid Facebookis pildid Punase, Vilisuu ja Pikri tänava majade hoovis laiali loobitud kahtlase toidu kohta. Foto: erakogu
Sel nädalal levisid Facebookis pildid Punase, Vilisuu ja Pikri tänava majade hoovis laiali loobitud kahtlase toidu kohta. Foto: erakogu Foto: Erakogu

Vestlustest kohalike loomaarstidega selgus, et see pole sugugi ainus mürgitamisjuhtum ning et mürki söönud koerte omanikud pöörduvad veterinaaride poole regulaarselt.

Kannatada saanud koerte omanike lood on üsna sarnased – koer sõi tänaval vedelenud toitu, mis osutus mürgitatuks. Erinevused olid vaid selles, millise toiduainega koerad endale mürki sisse sõid: pekk, liha, viinerid, sardellid vms.

Foto: Erakogu

Svetlana taksikoer Knopka, kes langes mürgitaja ohvriks augusti keskel Raadiku tänaval, sõi tänaval vedelenud keeduvorsti. «Abikaasa käis koeraga jalutamas ja laskis ta vabalt jooksma. Koer jooksis paariks minutiks põõsaste vahele ja pärast seda tulid nad kohe koju. Koer oksendas, aga alguses me ei pööranud sellele tähelepanu, sest koertel juhtub seda aeg-ajalt. Aga kella nelja ajal oksendas koer juba verd ja me viisime ta loomaarsti juurde,» rääkis Svetlana.

Seal pandi koer tilguti alla ja võeti talt analüüsiks verd. Alguses kahtlustas arst, et koer võib olla nakatunud mingi viirusega, aga analüüs näitas, et tegu on mürgiga.

Koer oli tilguti all kella kaheksani ning vahepeal tundus, et tema tervis läheb paremaks, kuid öösel loom siiski suri.

Mürgitamisjuhtumitest teatavad Loginova sõnul ka teised loomakaitseorganisatsioonid. Teadetest selgub, et koerad on söönud mürgitatud toitu järgmistel Lasnamäe tänavatel: Pikri, Vilisuu, Punane, Vikerlase, Mahtra, Raadiku ja Ümera.

Ühegi mürgitatud koera peremees pole politseisse pöördunud. «Ida-Harju politseiosakonda ei ole selliseid teateid tulnud,» kinnitas PPA pressiesindaja Viktoria Korpan.

Aga niikaua, kui pole kannatanute avaldus, ei ole politseil ka midagi uurida. «Kui koeraomanikel on alust arvata, et keegi püüab kuritahtlikult koeri mürgitada, siis tuleks tingimata pöörduda politseisse, et oleks võimalik algatada uurimine, infot kontrollida ja leida süüdlased,» soovitas Korpan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles