Tööpsühholoog: töötajad on muutunud töökeskkonna suhtes nõudlikumaks

, tööpsühholoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimi Elenurm
tööpsühholoog
Taimi Elenurm tööpsühholoog Foto: Erakogu

Tööturu- ja palgauuringu psühholoogiliselt ootuspärane ja samas rõõmustav tulemus on see, et tähtsaimana on esikohal väide «töötajad tunnevad, et neid väärtustatakse ja et nad on olulised». Mida tööandjad saavad selle tunde tekitamiseks teha, võib kokku võtta nn 6T mudeliks: tasusta, tervista, tunnusta, (loo hea) töökeskkond, toeta tiimitööd ning täienda-koolita.

Üllatavalt kõrgele kohale on tõusnud tervise hoidmise, hea töökeskkonna ja korras töövahendite teemad. Selle osas hakkavad meie töötajate ootused ja suhtumine arenenud maade töötajale järele jõudma. Tööandja mainele on hakanud mõju avaldama paljuräägitud Y- ja Z-põlvkonna teisenevad väärtused: mitte töö pole peamine, vaid tervislik töökeskkond, võimalus areneda, tore meeskond, head töövahendid ja töökorraldus, mis jätab aega ka isikliku elu elamiseks.

Ootuspäraselt tähtis on mainekujunduses tasustamise teema. Eesti tööandjad pööravad siiski üllatavalt vähe tähelepanu sellele, kui palju saab mainekujunduses ära teha läbipaistva ja läbiräägitud palgapoliitikaga. Selles osas erineb meie organisatsioonide personalijuhtimine oluliselt arenenud maade omast. Minu vestlused Mainori Kõrgkooli ja Tallinna Tehnikaülikooli halduskorralduse ning personaliarenduse ja -juhtimise üliõpilastega on näidanud, et palgasüsteemist teavad vähe isegi ettevõttes töötavad talendid ehk parimad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles