Soome professor soovitab minna üle Kesk-Euroopa ajavööndisse

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soome tervise- ja heaoluinstituudi professor Timo Partose hinnangul võiks Soome keerata kella veel tunni aja võrra tagasi ja hakata elama Kesk-Euroopa ajavööndis.

Professori hinnangul aitaks see kaasa soomlaste tervisele, kuna Kesk-Euroopa ajavööndis elades oleks hommikuti rohkem valgust ja valge aeg jaotuks ühtlasemalt ööpäeva peale ära, kirjutab Helsingin Sanomat.

Partonen märkis, et hommik peab olema valge, õhtu hämar ja öö pime. Mida selgemad kontrastid on päevavalguses eri aegadel, seda paremini võtab professori sõnul päevarütmi üle inimese sisemine kell. Valged hommikud ja hämarad õhtud parandavad professori sõnul ka inimeste ööund.

Partonen tõi näiteks, et Põhja-Norra ja Soome asuvad samal pikkuskraadil, kuid Norras kehtib üks tund hilisem aeg ning selle positiivne mõju on märgatav. Nimelt näitavad uuringud, et Norras esineb kaamost ehk valguse vähesusest tingitud stressi palju vähem kui Soomes.

Soomes kannatab uuringute järgi kaamose sümptomite all 20 protsenti naistest ja 12 protsenti meestest.

Foto: Panther Media / Scanpix

Kogu maakera aeg on arvestatud Greenwichi observatooriumit läbiva mõttelise nullmeridiaani järgi. Kogu maakera on jagatud pikkuskraadide eeskujul ajavöönditeks ja nende põhjal on pandud paika kellaaeg. Euroopa Liidus kehtib Greenwichi aeg Suurbritannias, Iirimaal ja Portugalis. Kesk-Euroopa aeg on Greenwichi ajast ühe ja Ida-Euroopa aeg kahe tunni võrra ees.

Eesti asub Soomega samas ajavööndis. Euroopa Liidu riikidest on lisaks Eestile ja Soomele Ida-Euroopa ajavööndis veel Rumeenia, Bulgaaria ja Kreeka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles