Urve Palo püüdis ministrina Ossinovskile 2,5 miljonit päästa

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sel suvel saatis majandusministri ametis olnud Urve Palo oma Leedu kolleegile üsna pretsedenditu kirja, milles palus kaaluda sotside suurrahastaja, erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski isa Oleg Ossinovski ettevõtet Skinest Baltija UAB ähvardava 2,5 miljoni euro suuruse kahjunõude ülevaatamist.

Postimees koostöös Kanal 2 saatega «Radar» jõudis ühe sellesuvise kirjani, mis pole majandusministeeriumi ametlikus dokumendiregistris talletunud. 

Selles, et pea-, välis- või majandusminister saadavad Eestist välja kirju palvega toetada meie ettevõtjaid, ei ole iseenesest midagi enneolematut. Reeglina on need üldsõnaliselt diplomaatilised.

Palo veidi üle ühe lehekülje kulgev kiri on aga detailirohke, väga spetsiifiline ja venekeelne (etteruttavalt: Leedu minister vastas Palole leedu keeles). Kui pigem on ametlikuks suhtluskeeleks eri riikide ministrite vahel kujunenud inglise keel, võib vaid oletada, et palvekirja on valmis kirjutanud Oleg Ossinovski ettevõtte Skiest Baltija UAB kontor. Just see firma on Leedus hätta jäänud.

Palo kirjutas selle aasta juulikuus oma Leedu kolleegile Rimantas Sinkevitčius´le järgmist: «Kirjutan teile seoses meie hiljutise telefonikõnega ja seoses Leedu Raudteed AB kahjunõudega Skinest Baltija UAB vastu,» alustab Palo. «Skinest Baltija UAB on usaldusväärne vagunite tarnija, kellel on mitmeaastane koostöökogemus vagunite tarne vallas Leedu Raudteed ABga.»

Ta loetleb Skinest Baltija UAB teeneid Leedu ees: koos oma emaettevõttega tehakse Leedu Raudteedega koostööd juba 2005. aastast; kuni tänaseni on ettevõte tarninud 740 erinevate koormate vedamiseks mõeldud vagunit koguväärtusega umbes 53 miljonit eurot; 2012. aastal võitis Skinest Baltija UAB 76 avalikku hanget, 2013. aastal 115 hanget, aasta hiljem 102 hanget ning 2015. aastal on võidetud juba veerand korraldatud hangetest.

«Käesolevaks hetkeks on Skinest Baltija UAB sattunud Leedus kahetsusväärsesse olukorda,» jätkab Palo kirjeldades kahe ettevõtte vahelisi lepingulisi arusaamatusi alatest aastast 2011, mis päädisid selle aasta 25. mail sellega, et Leedu Raudteed AB esitas Skinest Baltija UAB vastu täiendava kahjunõude summas 2 505 070 eurot.

Säästes lugejat Palo saadetud kirjas olevast veelgi detailsemast kirjeldusest jõuame kirja lõppu, kus minister Palo tõdeb: «Palun Teil kui vastava valdkonna ministril ja kolleegil kaaluda nimetatud kahjunõude proportsionaalsust, asjakohasust ja põhjendatust.»

Leedu Majandus- ja Transpordiministeeriumist vastas Palole leedukeelses kirjas aseminister Saulius Girdauskas. «Juhin tähelepanu sellele, et Leedu valitsuse kehtestatud määruste alusel ei sekku ministeerium kahe majandussubjekti vahelistesse vaidlustesse. Hoolimata sellest, et aktsiate omanik on Leedu riik, on Leedu Raudtee eraldiseisev juriidiline isik ja omab õigust võtta vastu iseseisvaid otsuseid,» seisab kirjas. Ministeerium viitab ka Leedu põhiseadusele ja tsiviilkoodeksile, mille alusel on valitsusasutustel keelatud seaduses mitte ette nähtud administratiivsetel meetoditel sekkuda juriidiliste isikute tegevusesse.

Urve Palo selgituse kohaselt võttis Oleg Ossinovski temaga suvel ühendust ja oli väga mures, et Leedu Raudteed teeb neile liiga. «Ma ei saanud talle ju öelda, et kuna sinu poeg on juhuslikult meie erakonnas ja juhuslikult kõrgel kohal ka, siis ma sind ei aita,» tõdes Palo. «Siis me otsustasimegi, et saan ministrina oma Leedu kolleegile helistada ja öelda, et ta sellele teemale vaataks otsa. Jevgeni Ossinovski ei teadnud kirjast midagi ja ma ei pidanud vajalikuks talle sellest rääkida.»

Miks polnud kirja registris? «Mina ei dokumenteeri kirju. Järelikult siin on mingi inimlik eksitus, mina ei kanna kirju registrisse.»

Palo sõnul on meelevaldne järeldada, et ta ajas Leedus ühe ärimehe asju. «See, et tegu on Skinestiga, on lihtsalt juhus. See oleks võinud olla ükskõik mis teine Eesti ettevõte. Ei saa igal pool tonti näha. Minu süda on rahul.»

* Vaata samal teemal täna õhtul kell 20:30 Kanal 2 saadet Radar ja loe pikemalt homsest Postimehe paberväljaandest või Postimees Plussist täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles