Kuidas prügi tekkimist vähendada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikastid..
Prügikastid.. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Prügi tekkimist saab vähendada maksude ning inimeste teadlikkuse tõstmisega, pakkusid poliitikud välja eile Tallinnas toimunud jäätmekäitluskonverentsi debatil.

Küsimusele, kuidas prügi tootmist vähendada, vastas sotsiaaldemokraat Indrek Saar: «Väga lihtne – selleks on olemas maksud. Kui ressurssi maksustatakse ja inimesi suunatakse oma tarbimisharjumusi muutma, nii siis, kui ta teenib kasumit, tehes tööd, kui ka tarbijana, siis kõige lihtsam metoodika seda teha on läbi maksude.»

Keskerakonna liige Rein Ratas lisas, et ilmselt jääb ainult keskkonnateadlikkusest tõepoolest väheks ning kiitis näiteks kilekotiaktsiisi seadusemuudatuse tegijaid. Teisalt arvas ta, et ka ainult maksud ei aita. «Siin aitab ikkagi see tõdemus, et loodusvarasid, ka energia tootmiseks jääb järjest vähemaks ja meil tuleb üha rohkem minna üle fossiilkütuste tarbimiselt jäätmete kasutamisele,» rääkis Ratas.

Isamaa ja Res Publica Liidu liige, riigikogu keskkonnakomisjoni aseesimees Erki Nool leidis, et paljud inimesed ei tee tänaseni vahet pakendite taaskasutusel ja taasringlusel ning arvas, et seadusandlust peaks natuke vuntsima. «Maksudega ma ei oleks nii nõus.»

Teisalt tuleks tema sõnul ka läbi mõelda, kas iga-aastane lehtede kokkukorjamine ikka vähendab prügi või teeb topelt suuremaks. «Järelevalve on väga oluline aspekt, mis on Eestis enamiku seaduste rakendamisel kitsaskoht,» arvas Nool.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles