Vaher: skeemini juhatasid anomaaliad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konverentsi avab PPA peadirektor Elmar Vaher.
Konverentsi avab PPA peadirektor Elmar Vaher. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher kinnitas, et kuritegelikule skeemile jõuti jälile tänu anomaaliatele, mille puhul kahtlustati, et tegemist pole eksimustega.

«Täna saame esimest korda avalikult rääkida viimased pool aastat kestnud põhjalikust uurimisest, mille käigus on meie sisekontroll paljastanud Eestis seni täiesti pretsedenditu kuritegeliku ühenduse, kuhu kahtlustuse kohaselt kuulus ka neli PPA ametnikku,» kommenteeris politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher.

Ta kirjeldas, kuidas skeemile jõuti jälile tänu dokumenditaotluste järelkontrolli tegevate ametnike teravale silmale ja värskele pilgule, mis aitas avastada rea anomaaliaid. «Neid ebakõlasid analüüsides tuvastas sisekontroll, et tegu ei pruugi olla mitte eksimuste, vaid kuritegeliku tegevusega.»

Vaher lisas, et järgnevatel kuudel tehtud jälitusoperatsioonide käigus paljastus kiht-kihilt seninägematu kuritegelik võrgustik, kelle põhitegevuseks oligi kahtlustuste järgi riiklike dokumentide saamiseks vajalike eelduste võltsimine, olgu selleks arstitõendid, haridust tõendavad dokumendid või keeleeksami tulemused.

«Grupi tegevus oli äärmiselt konspireeritud, nad tegid kõik selleks, et ebaseaduslikke toiminguid tegevate ametnike juhtidel ega kolleegidel ei oleks võimalik jõuda nende tegevuse jälile. Kahtlustuse kohaselt olid kuritegelikul grupil ka meetodid selleks, et pidevalt kontrollida ega keegi nende tegevusele jälile pole jõudnud.»

Eile ja täna toimunud kinnipidamiste ning läbiotsimistega, mis olid esimesed avalikud menetlustoimingud, algas järgmine etapp selles uurimises, lisas Vaher. «Edasi tuleb uurijatel välja selgitada kõik võltsitud andmete abil mõne riikliku dokumendi saanud inimesed ning kontrollida, kas antud kuritegelikku võrgustikku võis kuuluda veel mõne riigiasutuse töötajaid.»

Operatsioon nimega «Maarika»

Vaher märkis «Aktuaalses kaameras», et täna avalikustatud dokumendipetiste lugu on varjatult uuritud operatsiooni «Maarika» käigus, kus nn peakangelasel ehk kuritegelikku ühendust juhtinud Maarikal endal näib olevat kolm erinevat isikukoodi, vahendas ERRi uudisteportaal.

Operatsioon sai nime selle järgi, et kuritegeliku ühenduse liider, 65-aastane naine, nimetas end Maarikaks.

Vaheri sõnul töötas võrgustik nii, et juht juhtis võrgustikku läbi kahe inimese, ning kuritegeliku ühenduse juht ei kohtunud kunagi kliendiga, kõik toimus varjatult.

Vaher märkis, et inimesed, kes kasutasid ebaseaduslikku võimalust saada võltsitud dokumentide abil kas kodakondsust või elamisluba, on üldiselt pärit kolmandatest riikidest.

«Jah, on ka osad inimesed, kes on Eestis elavad nn halli passi omanikud, aga täpse arvu me saame öelda alles hiljem,» lausus ta ja täpsustas, et avalik menetlus on kestnud alles kaks päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles