Palts: paremate pagulaste saamiseks tuleb nad kohe Eestisse tuua

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts.
Tõnis Palts. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Tõnis Paltsi sõnul peaks Eesti oma pagulased võimalikult kiiresti välja valima ja Eestisse tooma, kuna hiljaks jäädes ei pruugi enam head valikut olla ja piltlikult öeldes on alles ainult «prükkarid».

«Peame kohe oma pagulased ära tooma, sest hiljaks jääjad saavad põhja. Kui võtame järgmistel aastatel kokku näiteks 300 pagulast ja see on otsustatud, siis just praegu saab teha hea valiku nende seas ja see vaja kohe teha,» kirjutas Palts sotsiaalmeedias.

Paltsi hinnangul peaks Eesti ametnikud minema sinna, kus tuhanded pagulased on Euroopasse jõudnud ja nüüd kõige suuremas hädas ning lubama kõigile kolmesajale pagulasele uued korterid poole aasta jooksul.

«Kiiresti tuleb leida ajutiselt mingi ühiselamu tüüpi ruum, osta 300 korterit ja anda need esialgu tasuta kasutusele kohustusega aasta pärast maksma hakata.  Toita neid pagulasi üks aasta ja kohustada selles korteris elamise eest käima viis korda nädalas täispäevaga eesti keele koolis,» tegi Palts ettepaneku.

Tema sõnul on kusagil piiril kindlasti 10 000 inimesest koosnev pagulaste koloonia piiril külma ja vihma käes ja sealt saaks kindlasti 300 väga andekat inimest kohe kätte.

«Aasta pärast kui neil häda enam nii suur pole ja teised riigid ka ärganud, siis võime saada ainult tõesti piltlikult öeldes prükkareid juurde. Oleks vaja eraldada valitsuse reservist kohe vahendid ja tuleva aasta eelarvesse viia sisse vajalikud parandusettepanekud. Tõsi, viimasega võib olla raskusi. Aga siis tuleks teha poliitiline konsensuslik kokkuleppe ja teha kohe väike lisaeelarve aasta alguses. Meie pagulased jõuluks koju,» kirjutas Palts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles