Ossinovski: järgneb kodakondsuse äravõtmise otsuseid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eile avalikuks tulnud ulatuslikku dokumendipettust valitsuse pressikonverentsil kommenteerinud tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles, et ilmselt tuleb osa kodakondsusi, mis saadud valeandmete esitamisel, valitsusel ära võtta. 

Ossinovski sõnul on õigustatud küsimus, mis saab dokumentidest, mis ebaseaduslikul alusel välja antud. «See analüüs seisab siseministeeriumil lähinädalatel ees,» ütles ta. Samas märkis ta, et kodakondsusseaduses on olemas säte, mis puudutab teadlikult valeandmete esitamisel saadud kodakondsust.

«Kui selgub, et tegemist oli valeandmetega, siis valitsusel on õigus kodakondsus ära võtta. Siiani pole valitsus sel alusel seda teinud. Ma isiklikult küll usun, et järgneb ka kodakondsuse äravõtmise otsuseid,» lausus Ossinovski.

Ministri sõnul oli kuritegelik dokumendipettuse skeem siseriiklik. «Tänase informatsiooni kohaselt ei ole selles kuritegelikus skeemis tunnuseid, mis viitaksid juhtumite seosele teiste riikide tegevusega. Tegemist on eestisisese kuritegeliku rühmitusega, laiemat konteksti, mida on püütud otsida - et äkki on mõni teine riik selles osalenud – ei ole,» lausus Ossinovski.

«Loomulikult on Eesti riigi need asutused, kes tegelevad sisejulgeolekuga, sealhulgas oluliste dokumentide väljaandmisega, omab laiemat puutumust sisejulgeolekuga igal juhul. Eesti riigi süsteem peab olema range ja tõhus, mis puudutab isikute kontrolli. Loomulikult, kui kuritegelik ühendus on teadlikult püüdnud Eesti riigi seatud tingimustest ja reeglitest mööda minna, on tegemist väga tõsise juhtumiga.

Ossinovski sõnul pole õnneks pole tegu nii massilise juhtumiga, et me võiksime rääkida, nagu poleks elamislubade süsteem ise toimiv.

«Kuid teisalt, kuivõrd  tegevus on toimunud aastaid ja küsimuse all on sadu dokumente, on väga oluline, et juhtumist ei tehetaks vaid neid konkreetseid isikuid puudutavaid otsuseid, vaid seataks sisse vajalikud süsteemid, et tulevikus sellist kuritarvitamist piirata,» ütles Ossinovski.

See, kas kuritegelikus skeemis liikusid suured või väikesed rahad, ei ole Ossinovski sõnul esmatähtis. «Selgelt on olnud kuritegelik tegevus raha teenimise eesmärgil ja see, kui odavalt või kallilt mõni PPA ametnik end müüs, ei oma minu hinnangul mingit olulist rolli.» Selle väljaselgitamisega, kui suur rahaline käive skeemis oli, tegeleb prokuratuur. 

Politsei pidas eile kinni 12 inimest, keda kahtlustatakse ebaseaduslikul teel riiklike dokumentide saamiseks eelduste loomises, neist 11-le on esitatud kahtlustus kuritegelikku rühmitusse kuulumises. Tellijad kahtlustatavate kaudu erinevaid riiklikke dokumente, sealhulgas haridust tõendavaid dokumente, keeleeksami tulemusi, elamislube, kodakondsuse saamise aluseks olevaid dokumente ja arstitõendeid. Selleks kasutati muuhulgas võltsimist, valeandmete esitamist ning valeidentiteediga esinenud kaasosalisi. Skeem toimis aastaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles