Kui kümnist ei maksa, saad naaskli rehvi

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksod Suur-Karja tänaval
Taksod Suur-Karja tänaval Foto: Tairo Lutter
  • Taco Express ja Hollywoodi ees seismise eest makstakse 25-200 eurot kuus
  • Politseile on probleemsest piirkonnast laekunud ainult üks avaldus
  • Mupo on menetlenud käesoleval aastal 572 taksodega seotud väärtegu
  • 20. novembrist keelatakse Suur-Karja tänaval öösiti liiklus

Võitlus taksomaffiaga on Tallinna kesklinnas kestnud tulemuseta aastaid. Magusamaid kohti valitsevad kohalikud bojaarid, kes kehtestavad seal oma reeglid ja sülitavad linna korraldustele. Ausalt leiba teenivad taksojuhid, kes kantidele kümnist maksta ei soovi, on aga aetud perifeeriasse, kuhu nokastanud klientide jalad ei kanna.

Linn on teinud sügisel mitmeid ponnistusi, et Korstnapühkija kuju ümbruses toimuvat liigkasuvõtmist ja pettust tõkestada: novembrist hakkavad kehtima taksodele uued keskkonnanõuded ja hinna piirmäärad, kuu alguses suleti taksopeatus ja nüüd soovitakse öösiti sealne liiklus üldse ära keelata. Kõigest sellest hoolimata leiavad taksojuhid, kes n-ö õigesse bandesse ei kuulu, et kehtestatud reeglid kahjustavad pigem neid, mitte ebaausaid taksojuhte, kellele meetmed suunatud.

Taco Expressi ja klubi Hollywoodi esine plats on magus koht, kus napsutanud kliendid õhtuti kergesti rahakotiraudu avavad ja taksojuhtidele kopsakat kassat teevad, kuid inimesed ei tea sageli, milline olelusvõitlus ja jaht öösiti nende raha peale käib. Kui varem ütlesid piirkonda kontrollivad jõmmid lihtsalt paar käredamat sõna, siis nüüd minnakse ja lõhutakse lihtsalt konkurendi autot.

Ühte sellisesse olukorda sattus taksojuht Raivo Jürimäe, kelle autole torgati 17. oktoobri öösel klienti oodates naasklitaolise esemega rehvi auk. Esmalt ähvardusega, siis karmimate meetmetega, võetakse ette kõik taksojuhid, kes sealse taksomaffia raamatupidajale Valerale kümnist keelduvad maksmast.

«Need juhid, kes nõustuvad igakuiselt maksma, neile ei tehta midagi, kuid need, kes keelduvad, saavad oma karistuse,» selgitas Jürimäe. Taksojuhi sõnul on tasud, mida Taco Expressi ja ööklubi Hollywoodi ees seismise eest makstakse 25-200 eurot kuus.

Kõige suuremad probleemi tekitajad on Jürimäe sõnul Global ja Favorit logo kandvad taksod. «Nende taksode mitteametlik taksopeatus ongi Suur-Karja kahe kohaline taksopeatus ja Taco Expressi esine. Suur-Karja tänava ametlik taksopeatus likvideeriti, kuid samad taksod seisavad seal ikkagi päevast päeva. Politsei ja munitsipaalpolitsei ei tee mitte kui midagi. Nad mitte ainult ei seisa, vaid blokeerivad ja pargivad kinni teisi taksosid, kes sinna pargivad,» selgitab Jürimäe.

Jõuorganid on Jürimäe sõnul kesklinnas laiavat taksomaffiat aastaid pealt vaadanud, ega oota lahendust nüüdki: «Politseile sai avaldus tehtud ja mainitud ka seda, et tegu on organiseeritud kuritegevusega mitte mingisuguste poisikestega. Eks näis, mis politsei selles osas ette võtab. Aeg on näidanud seda, et enne kui laipa taga ei ole, siis lastakse probleemil rahulikult jätkuda.»

Politsei poole ei pöörduta

Kuigi taksojuhtide pahameel kostub üle linna, siis politseile on nn Bermuuda kolmnurgast viimaste kuude jooksul laekunud ainult üks teemaga haakuv avaldus. Avaldus on selle kohta, et lõhutud on ühe auto rehvid. Seda väärtegu praegu menetletakse.

Kui politsei tegeleb kuritegevusega, siis taksode igapäevane kontrollimine on linnas munitsipaalpolitsei ülesanne. Munitsipaalpolitsei pressiesindaja Meeli Hunt tõdeb, et taksondusega seotud väärtegusid on aasta-aastalt järjest rohkem.  Käesoleval aastal on Munitsipaalpolitsei Ametis menetluses olnud või veel pooleli 572 taksondusega seotud väärtegu, mullu oli neid 477.

«Kui arvestada, et taksojuhte on Tallinnas ligi 2500, siis on väärtegusid väga palju. Sisuliselt näitab statistika, et peaaegu iga neljandat taksojuhti on väärteo eest menetletud. Midagi on kogu selles asjas valesti: kas on valdkond halvasti reguleeritud, mupo ülimalt noriv või mingi muu põhjus,» sõnas Hunt. «Ilmselt on probleem hoopis selles, et taksoturul on liiga palju tegijaid ja kliente ei jätku. Turu nõudlus on väike ja võidab see teenindaja, kes on jõuline.»

Hundi sõnul reegleid rikkuvad taksojuhte karistatakse, kuid ilmselt on trahvimäärad liiga leebed, sest suur osa probleemsetest taksojuhtidest on kroonilised eeskirjade rikkujad: «Ühe nõrga kohana võiks välja tuua ka kohtuinstantside leebust trahvimäärade osas. Kui kohus leiab, et 40 eurot on liiga suur karistus ning et 20 eurot on optimaalne karistusmäär, siis järelikult on see liiga väike summa ega distsiplineeri taksojuhti.»

Linn keelab öisel tänaval liikluse

Kuna ükski senine meede pole nn Bermuuda kolmnurga taksoprobleemi lahendanud, siis katsetab linn järgmisena sellega, et keelab probleemses piirkonnas öösel liikluse. Avalikult rõhutakse pigem jalakäijate ohutusele, kuid loodetakse ohjata ka taksonduses lokkavat anarhiat.

«Kuna antud piirkonnas on südaööst kuni hommikuni väga palju jalakäijaid ja samas leiab aset taksode ning muude sõiduteenust pakkuvate sõidukite väga tihe liiklus, siis jalakäijate ohutuse tagamise huvides on vajalik sõidukite liikluse piirang,» ütles Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa. «Ohutuse tagamise aspektina on arvestatud ka seda, et keskööl on seal jalakäijad sageli äraseletatud tujus ja pehmelt väljendudes osad ka pisut svipsis. Sellises olukorras on sõidukite ja jalakäijate tihe segaliiklus eriti ohtlik.»

20. novembrist hakkab kehtima kord, kus keskööst kuni hommikul kella kuueni ei tohi autoga sõita Pärnu maanteelt Suur-Karja tänavale. Taksodel on võimalik oodata klienti võrdsetel alustel Georg Otsa tänaval ja Valli tänaval.

Politsei julgustab kõiki, kelle vara või tervise kallale tullakse, sellest politseile teada andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles