Tarien: eestlaste reaktsioon avaldas liitlastele suurt muljet

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.
Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien. Foto: Dmiti Kotjuh / Järva Teataja

Eesti õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieni sõnul avaldas liitlastele sügavat muljet eestlaste reaktsioon ameerika sõdurite suhtes tehtud rassistlikele väljenditele.

Tarien kirjutas täna sotsiaalmeedias, et ta kohtus täna Ämaris õppusel viibiva USA eskadrilli ülemaga ja mehel silmad särasid.

«Ta oli äsja oma üksusele rääkinud Eesti inimeste ja riigi toetusest neile. Vähem kui 24 h jooksul probleemi tõstatumisest ütlesid parlamendi liikmed, ministrid ja ka peaminister välja, et rassismil ei ole Eestis kohta. Lai avalik toetus sotsiaalmeedias on muljetavaldav ning südantsoojendav,» kirjutas Tarien.

Õhuväe ülema sõnul saavad Eesti liitlased loomulikult aru, et kogu Euroopa on äkiliselt puhkenud pagulaskriisist pingetes ning mõnede inimeste puhul viib see kahetsusväärsete tegudeni.

«Eesti inimeste ja riigi tugevat toetust näinud liitlased teavad nüüd, et nad on siin teretulnud ning tervitatud. Üksikute inimeste isoleeritud põlastusväärsed teod on üheselt hukka mõistetud ja saavad nii olema ka tulevikus. Ameerika on tegelenud rassilise diskrimineerimise probleemiga aastakümneid. Meie külalistele avaldab suurt muljet see, kui avatult, küpselt ja tasakaalukalt Eesti ühiskond äkiliselt esilekerkinud väga tundliku probleemiga tegeleb,» märkis Tarien.

«Kui minu eelmine seisukohavõtt oma väga terava sõnastusega kedagi solvas, siis tahan siinkohal selgelt öelda; ma ei kutsunud ei sõnades ega kontekstis üles tundma kollektiivset süütunnet ega häbi. Ma ei öelnud, et eestlased on halvad. Näitasin oma isiklikku nördimust ja häbi mõnede inimeste põlastusväärsete tegude pärast ning mõistsin üheselt hukka igasuguse rassismi,» kirjutas Tarien.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles