Maksete üleviimine on mõistlikum kui fondi vahetamine

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Teist pensionisammast on võimalik vahetada kolm korda aastas, 1. jaanuaril, 1. mail ning 1. septembril. Selleks tuleb registripidajale avaldus esitada hiljemalt kuu aega varem, mis tähendab, et need, kes soovivad fondi vahetada 1. jaanuaril, peavad avalduse esitama hiljemalt novembris.

Ehkki avaldusi võib esitada kogu aeg, toimub suurem osa vahetusi vahetamiseelse perioodi viimase kuu jooksul, mistõttu on pensionivalitsejate (pankade) aktiivsemad kampaaniad keskendunud just märtsisse, juulisse ja novembrisse. Seetõttu tegime oma pensionifondide ülevaate just nüüd – kuu aega enne avalduste esitamise tähtaja lõppemist.

Olen seda varemgi kirjutanud, aga kordan siinkohal taas, et ma ei soovita pensionifondi vahetada, vaid viia üle vaid maksed. See tähendab, et vana fondi osakud jäävad senisesse pensionifondi ning nende väärtus kasvab edasi, aga uued maksed lähevad teie valitud uude fondi. Samal ajal kui fondi saab üle viia kolm kord aastas ning teise panka viies tuleb selle eest ka maksta, saab makseid üle viia kogu aeg ning maksete üleviimine on tasuta. Viies uude fondi ainult sissemaksed, olete mitte ühe, vaid hoopis kahe, aga miks ka mitte kolmanda pensionifondi investor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles