Tartu Ülikool on huvitatud koostöö jätkamisest

Jaanika Anderson
, Tartu Ülikooli kunstimuuseumi direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Anderson
Jaanika Anderson Foto: Sille Annuk

Kui Voroneži kunstimuuseum tähistab sel aastal Otto Friedrich von Richteri kollektsiooni 200 aasta juubelit, siis Tartu Ülikoolil tuleb silmitsi seista oma kunstimuuseumi kogu, sh Richteri Egiptuse muististe evakueerimise 100. aastapäevaga. Esimese maailmasõja ajal saadeti ülikooli kollektsioonid ja osa inventarist Venemaale, kuid suur hulk sellest jõudis siiski Tartusse tagasi.

Mis puudutab Tartu rahulepingut, siis vastupidiselt Dobromirovi väitele kohustus Venemaa 12. artikli järgi tagastama kogu ülikooli vara. Kahjuks just ülikoolile sümboolse väärtusega kunstikogu on osutunud ka Venemaa jaoks väga väärtuslikuks ja asub siiani Venemaal.

Kõige paradoksaalsem on see, et kuigi väidetavalt osteti kõik need varad Vene riigi raha eest, on suur osa neist objektidest saadud annetusena kohalikelt perekondadelt ja õppejõududelt. Otto Friedrich von Richteri isa Otto Magnus von Richter uskus kingitust ülikoolile üle andes, et see innustab üliõpilasi maailma avastama ja suunab teaduse juurde. Antiikkeraamika kohta võime lugeda 19. sajandi inventariraamatust, et paljud vaasid tulid muuseumisse kingina ja Lääne-Euroopa maalikogu annetas koos paljude teiste kunstiesemetega muuseumile selle esimene direktor Karl Morgenstern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles