Voronež uhkustab Richteri koguga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi kollektsiooni uhkus, Nesipaherentahati sarkofaag välja 1915. aastal, veel Tartus vahetult enne äraviimist Venemaale.
Selline nägi kollektsiooni uhkus, Nesipaherentahati sarkofaag välja 1915. aastal, veel Tartus vahetult enne äraviimist Venemaale. Foto: Artjom Gizun, Voroneži oblasti kunstimuuseum

Egiptuse vaarao Ramose isikliku arhitekti ja kirjutaja Nesipaherentahati 3000 aastat vana sarkofaagi uurijaid leidsid Venemaal tahtmatu kinnituse, et selle kunstiaarde kodu oli vahepeal Eestis – sarkofaagi sisemusest tuli välja 108 aasta vanune Tartu tsirkuseafišš!

Sarkofaag kuulub nn Richteri Vana-Egiptuse aarete kollektsiooni, mis oli kunagi Tartu ülikooli üks uhkusi. Kogu tähistab tänavu 200-aastast juubelit, kuid tähtpäeva puhul avatud kollektsiooni seni suurimat näitust ei saa nautida sugugi mitte Tartus, vaid Venemaal veidi üle miljoni elanikuga Voronežis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles