Vene Muuseum avas Keila-Joal näituse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MTÜ Vene Muuseum avas Keila-Joa lossis näituse «Vene kunstnikud Eestis XX sajandil», kus on välja pandud tööd Vene Muuseumi kollektsioonist.

MTÜ Vene Muuseum juhatuse liige Irina Budrik ütles, et see on juba kolmas täisväärtuslik vene näitus Eesti Vabariigis. 1931. aasta aprillis toimus Suurgildi hoones esimene vene kunsti näitus. «Ta ei tohi saada viimaseks. See rahvuskultuuri vormi on tõestanud enda elujõulisust,»

ütles tol ajal näitusekomitee esimees E.I.Hildebrand.

Teine Eesti vene kunstnike näitus toimus alles 2005. aastal. MTÜ Vene Muuseum organiseeris näituse Maarjamäe lossis. Näitusega kaasnes kataloog «Vene kunstnikud Eestis XX sajandi esimesel poolel».

Näitusel saab tutvuda Aleksandr Grinevi, Viktor Aleksejevi, Andrei Jegorovi, Anatoli Kaigarodovi ja Anna Kalašnikova-Root’i töödega. Nad kõik olid esitletud ka esimesel näitusel 1931. aastal. Peale selle on näitusel väljas Mihhail Rundaltsovi, Aleksei Šnajevi, Viktor Leškini, Ivan Sokolovi ja Nikolai Kormašovi tööd.

Budriki sõnul seisneb näituse unikaalsus selle omaduses näidata, kuivõrd tihedalt on omavahel seotud eesti ja vene kultuurid. «Tasub vaid pöörata tähelepanu Aleksandr Grinevi, esimese Eesti Vabariigi kroonide eskiiside looja tööle «Sümbolistlik kompositsioon», mida saab näitusel näha. Või Viktor Aleksejevi «Poisi portree», mis on tõenäoliselt patriarh Aleksi II lapsepõlveportree, kuna kunstnikul olid väga soojad suhted Ridigeri perekonnaga ning ta tihti maalis nende lapsi. Samas, see on teema järgnevateks uurimusteks,» rääkis Budrik.

Näitus on avatud 15. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles