Valimisliidud tuleks vormistada seltsingutena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Toomas Huik / Postimees

Valimisliidud tuleb edaspidi vormistada seltsingutena, mille rahalise poole ja aruandluse eest vastutavad paar juhtivat liiget, otsustati täna riigikogu põhiseaduskomisjonis erakondade rahastamist puudutavaid seadusmuudatusi arutades.

Erakonnaseaduse muutmisel kavatseti esialgu valimisliitude juriidiliseks vormiks seada mittetulundusühing. «Leidsime, et see oleks liiga tõsine nõue, seltsingut on mõnevõrra kergem moodustada,» sõnas põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

«Leppisime kokku põhimõtted, et seltsingus vastutaks kulutuste eest ja oleks aruandekohuslane 1-2 määratud isikut, mitte terve seltsing. Samuti peab seltsingul olema konkreetne tähtaeg,» rääkis Linde.

«Praegu on valimisliidud nagu väljaspool seadust – justnagu moodustatakse, ilma et vastutaks oma reklaamikulude või tegevuse eest,» sõnas Linde. Praeguses seaduses ei ole valimisliidu juriidilise vormi kohta midagi öeldud.

«Võib tekkida küsimus, kuidas nemad oma reklaamikulutusi peavad näitama. Ka neil peab olema vormistus, kauaks nad moodustatakse ja mis ajaks peavad oma aruanded esitama.» Linde ei osanud tuua konkreetseid näiteid, kas seetõttu varem probleeme on tekkinud.

«Nüüd on vaja kirja panna täpsemad sätted, et seltsing oleks tehtud kirjaliku lepingu alusel,» ütles Linde. Komisjon jätkab arutelu nädala pärast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles