10 uudist, mida võiksid teada: teisipäev, 3. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Regionaalhaiglaid ootab suur tugipersonali koondamine

    Järjekorraaparaat Tartu ülikooli kliinikumi registratuuris. Foto: Margus Ansu

    Sotsiaalministeerium ootab, et Põhja-Eesti Regionaalhaigla kärbiks 85 ning Tartu Ülikooli Kliinikum 80 teenistuskohta.

    OLULIST

    • Sotsiaalministeeriumi valitsemisala kärpe koguarv on 235 teenistuskohta ehk 2,1 protsenti 11 179-st teenistuskohast.

    • PERHi juhatuse esimehe Tõnis Alliku sõnul mõistab ta, et mingis osas see ülesanne ratsionaalne ja kindlasti leidub kohti, kus töökorralduse muudatuse või tegevuse vähendamise või ümber paiknemise arvelt jääb töökohti üle.

    Sotsiaalvaldkonna kärpekirvest loe postimees.ee-st

  2. Politsei sai kadunud Markkusega seoses uue niidiotsa

    Fotol on näha Markkust L. Koidula tänava turvakaamera vaateväljas. Lisaks on eraldi fotol näha selgemalt jope, mida ta kadumise ööl kandis. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

    Politsei jätkab 24. oktoobri öösel kadunuks jäänud 17-aastase Markkuse otsingutega. Viimased turvakaamera salvestused näitavad, et noormees liikus Võrus enne kadumist justkui sihitult ringi ja tundus olevat segaduses.

    OLULIST

    • Seni viimane teadaolev kinnitus noormehe liikumisest on samal öösel kella 1.09 ajal, kui ta jäi L. Koidula tänaval maja nr 16a (Club Tartu) juures turvakaamera vaatevälja.

    • Erinevaid allikaid kontrollides ja tunnistajatega vesteldes on politsei leidnud pealtnägija, kes andis usaldusväärset infot Markkuse võimalikust liikumissuunast pärast kõnealust kaamerapilti.

    Kadunud Markkuse otsinguist loe postimees.ee-st

  3. Neiu põrus kuriteokahtlustuse saanud eksamineerijate käe all korduvalt

    Sõidueksami auto. Foto: Tairo Lutter

    Nüüd, kus kuriteokahtlustuse saanud sõidukijuhi eksamineerijate kohta hakkab üha enam detaile selguma, tekib nende käe all eksami teinutel õigustatud küsimus: kuidas saan kindel olla, et mind ei kukutatud omakasu eesmärgil sihilikult läbi?

    OLULIST

    • «Tütar tegi autokooli eksami, nii teooria kui sõidu, esimese korraga. Perfektne sõitja. Ja siis me läksime ARKi (st liiklusregistrisse), kus ta tegi sõidueksamit nii palju kordi, et mul läks lugemine sassi. Kokku kas 10 või 12 korda.»

    • Amet lindistab kõiki sõidueksameid ning kui kellelgi on kahtlus, et tema sooritust hinnati valesti, on tal võimalik esitada vaie. 

    Maanteeameti korruptsiooniskandaalist loe postimees.ee-st

  4. Eesti sai võimsa interneti välisühenduse

    Linxtelecomi andmesidekeskus. Foto: Linxtelecom

    Eestile teiste seas interneti välisühendust pakkuv Hollandi ettevõte Linxtelecom uuendas oluliselt kolme Läänemere-äärset linna ühendavat admeside infrastruktuuri, mille läbilaskevõimeks on nüüdsest 4 terabitti sekundis.

    OLULIST

    • Uued võrguseadmed võimaldavad Linxtelecomil pakkuda klientidele tunduvalt suuremat ribalaiust läbi oma 40 kanali, mille igaühe läbilaskevõimsuseks on 100 gigabitti sekundis.

    • Linxtelecom ühendab oma kaablitega 14 riiki Euroopas ja Läänemere piirkonnas, sealhulgas Venemaal, Poolas, Gruusias ja Kasahstanis. Ettevõte

    Eesti interneti välisühenduse parandamisest loe postimees.ee-st

  5. Tallinna kiirabi elustab päevas keskmiselt nelja üledoosi ohvrit

    Narkomaani elustamine Tallinnas. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

    Tallinna kiirabi käib iga päev elustamas umbes nelja fentanüüli üledoosi saanud narkomaani.

    OLULIST

    • Kui 1998. aastal, mil Tallinna kiirabi puutus esimest korda kokku narkoüledoosi patsiendiga, ning veel 2000. aastatel oli enamik narkoüledoosiga abivajajaid väga noored, umbes 15-16-aastased, siis nüüd on nende vanus järk-järgult kasvanud umbes 30. eluaastateni.

    • Oopiumit ehk fentanüüli süstivad inimesed ei paista väljanägemise poolest kuidagi eriliselt välja, erinevalt joobes inimestest.

    Uimastisõltlaste eripärast Tallinnas loe postimees.ee-st

  6. Roy Strider: kord piiril alaku ametnikest

    Roy Strider. Foto: reporter.ee

    Õiguslikult segastel alustel rahaküsimine, venekeelne asjaajamine ning arusaamatud ootealad Eesti piiril ja ELi välispiiril peavad kiiresti kaduma, kirjutab kirjanik Roy Strider isikliku kogemuse põhjal.

    OLULIST

    • «Viimati naasin Narva kaudu Eestisse pisut üle aasta eest, saabudes autoga Mongooliast. Toona sujus kodumaale sissepääsemine väga kiiresti ehk minutiga.»

    • Kuidas on võimalik, et Eesti Vabariigi riigipiiri ületuseks vajalikud dokumendid nagu kohustusliku ooteala järjekorrakviitung või broneerimisdokument on ainult venekeelsed?

    Roy Strideri piiriületusartiklist loe postimees.ee-st

  7. USAs plaanitakse surmamõistetu hukata väga julmal viisil

    Hukkamisruum. Foto: Scanpix

    USA Missouri osariigi võimud on andud loa hukata surmamõistetu mürgisüstiga, mis tekitab talle ajukasvaja tõttu põrgupiinu.

    OLULIST

    • Meditsiiniline uuring näitas, et Johnsonil tekiksid mürki saades tugevad krambid, peapööritus ja valu, mis võivad viia teadvusekaotuseni ja organite töö lakkamiseni.

    • USAs on olnud juba mõnda aega diskussioon teemal, kas mürgisüstiga hukkamine paneb hukatavad kannatama ja kas see hukkamisviis tuleks ära keelata.

    USA hukkamisdiskussioonist loe postimees.ee-st

  8. Soome kaitsepolitsei: terrorioht Soomes on kasvanud

    Varjupaigataotlejad septembris Soomes Tornio vastuvõtukeskusesse saabumas. Foto: Scanpix

    Terrorismioht Soomes on kasvanud ja muutunud keerulisemaks, teatas tänasel pressikonverentsil Soome kaitsepolitsei (SUPO) juht Antti Pelttari.

    OLULIST

    • Asüülitaotlejate seas võib SUPO hinnangul olla indiviide, kes on sidemeid äärmuslike islamiorganisatsioonidega, kirjutab Soome rahvusringhääling YLE.

    • Kuna Soomest lahkub välisriikidesse võitlejaid, siis islamiäärmuslased tunnevad Soomet varasemast paremini, teatas kaitsepolitsei.

    Terroriohust ja pagulaskriisist Soomes loe postimees.ee-st

  9. Sergei Pareiko ametlik avaldus: palun vabandust ebasportliku käitumise pärast, kuid kohtunikud peavad võtma vastutuse

    Sergei Pareiko lõpetab karjääri. Foto: Toomas Huik

    Laupäevases liigamängus FC Floraga punase kaardi saanud ja pärast seda nii kohtunike kui ka vastasmängijatega tülitsenud Sergei Pareiko avaldas Levadia kodulehekülje vahendusel vabanduse, kus ta tunnistab, et käitus ebasportlikult, kuid jääb ka oma arvamuse juurde, et punane kaart ja väljakult ärasaatmine olid põhjendamatud.

    OLULIST

    • «Vabandan kõikide Eesti jalgpallisõprade ees ebasportliku käitumise pärast, mis järgnes minu eemaldamisele laupäevases Premium Liiga kohtumises FC Levadia ja FC Flora vahel.»

    • «Minu hinnangul eksisid kohtunikud meie meeskonna vastu tänavusel hooajal korduvalt ning nende eksimuste tõttu kaotasime väga olulisi punkte, mistõttu olin sageli emotsionaalne.»

    Sergei Pareiko pöördumist loe postimees.ee-st

  10. TV3 video: kas õppusel mindi pagulaste kujutamisega üle piiri?

    Foto: TV3 kuvatõmmis

    Nädalavahetusel toimus Järvamaal õppus, mille käigus mängiti läbi olukord, kus põgenikud satuvad liiklusõnnetusse ja sellele järgneb mäss pagulaste majutuspaigas. Õppust kajastasid ka mitmed uudistekanalid ning sellesisuline video hakkas oma elu elama sotsiaalmeedias, kus üha enam inimesi küsis – kas pagulaste kujutamine sellisena ei ole mitte viha õhutav ja solvav?

    OLULIST

    • PPA arendusosakonna büroo juht Marti Magnus tõdes aga, et antud õppus oli ilmselgelt liiga nüansirohke.

    • «See on kurb, et kaheminutilisest videost tehakse suured järeldused, kuigi õppuse eesmärk oli koostöö lihvimine erinevate ametkondade vahel. See täitis eesmärgi täitsa ära.»

    Skandaalsest õppusest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles