Ligi 60 protsenti kaalutud koolikottidest ületasid lubatu piiri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikott.
Koolikott. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juba teist aastat toimus Eesti Õpilasesinduste Liidu (EÕEL) eestvedamisel koolides algklasside koolikoti kaalumise kampaania, kaalutud kottidest ligi 60 protsenti ületasid lubatud kaalu piiri.

Tänavu toimus kaalumine kümnes koolis. Kokku kaaluti umbes 1300 kotti, millest ligikaudu 60 protsenti ületas lubatud kaalu piiri, kirjutas BNS.

Kotte kaaluti Tallinna Nõmme põhikoolis,Tallinna Rahumäe põhikoolis, Tartu Miina Härma gümnaasiumis, Tartu Descartes’i koolis, Nõo põhikoolis, Räpina ühisgümnaasiumis, Pärnu Vanalinna põhikoolis, Karksi-Nuia August Kitzbergi nimelises gümnaasiumis, Haljala gümnaasiumis ja Viljandi Kaare koolis.

1. klassides kaaluti 279 kotti, millest 42 protsenti ületasid lubatud kaalu. 2. klassides kaaluti 269 ranitsat ning lubatud kaalu piiri ületas 53 protsenti kottidest. 3. klassides kaaluti 251 koolikotti ja nendest 76 protsenti olid üle lubatud kaalu ning 4. klassides kaaluti 243 ranitsat, millest 73 protsenti ületas lubatud kaalu piiri.

EÕELi esindaja Eleri Pilliroog ütles BNSile, et keskmine kaal kõigi koolikottide peale oli 3,5 kilogrammi. «Võrreldes eelneva aastaga on näha muudatusi. Järjest enam on ranitsaid, mis ei ületa seadusega ettenähtud piiri, kuid probleem ei ole siiski kadunud,» sõnas Pilliroog. «Väiksemates klassides on pööratud tähelepanu õpilase koolikoti raskusele. Seevastu vanemates klassides mitte nii palju ja pigem võib siit leiduda tulevikus murekohti,» nentis ta.

Õpilasliit paneb kõigile koolijuhtidele ning lapsevanematele südamele, et senist hoiakut koolilaste ranitsate raskustes tuleks jätkata ning veelgi tõhusamalt. Kool peab võimaldama õpilastel kooliasju hoiustada kas koolis või jagada tunniplaanis aineid vastavalt kaasaskantavale kogusele.

Tervisekaitsenõuetes kooli päevakavale ja õppekorraldusele on ranitsa lubatud raskus koos sisuga 1.-3. klassi õpilastel maksimaalselt kolm kilogrammi ja 4.-6. klassi õpilastel 3,5 kilogrammi.

Mullu toimus kaalumine 12 koolis. Kokku kaaluti ligikaudu 3200 kotti, millest ligi 65 protsenti ületasid lubatud kaalu. Keskmine kaal kõikide kottide peale oli toona 3,6 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles