Europoliitikud peavad Kallase eeliseks Ida-Euroopa tausta

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa liberaale ühendava erakonna juhiks pürgiv Siim Kallas loodab, et esimeheks saamise korral õnnestub tal kasvatada ALDE mõjujõudu nii Euroopa Parlamendis kui üldse Euroopa asjade üle otsustamisel.
Euroopa liberaale ühendava erakonna juhiks pürgiv Siim Kallas loodab, et esimeheks saamise korral õnnestub tal kasvatada ALDE mõjujõudu nii Euroopa Parlamendis kui üldse Euroopa asjade üle otsustamisel. Foto: Jaanus Lensment

Oktoobris avalikustas Euroopa Komisjoni endine asepresident Siim Kallas (67), et kandideerib Euroopa liberaale ja demokraate ühendava erakonna ALDE presidendiks. Praegu selle nimel kampaaniat tegeval mehel on vaja 21. novembril Ungari pealinnas Budapestis toimuvaks ALDE kongressiks veenda erakonna 488 delegaati enda poolt hääletama. Kui Kallas osutub valituks, saab temast juht poolesajale erakonnale Euroopas.

Valimistulemusi peetakse aga ennustamatuks. Pigem hakkab rolli mängima personaalne meeldivus kongressil kohapeal, kus Kallas ja tema hollandlasest vastaskandidaat Hans van Baalen (55) üles astuvad.

Praegu on Euroopas kolm enam-vähem keskel olevat peavoolu poliitilist jõudu – konservatiivid, sotsiaaldemokraadid ja liberaalid – ning Kallase ülesanne oleks panna liberaalid selles kombinatsioonis oluliselt suuremat rolli mängima. Idee kandideerida käis talle välja Euroopa Parlamendi liberaalide fraktsiooni juht Guy Verhofstadt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles