USA mõttekoda meenutas Moskvale tuumasõja mõttetust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin 2005. aasta mereväeõppustel jälgimas lahingristlejalt Pjotr Veliki välja tulistatud raketti. Sama laeva varustusse kuuluvad ka tuumalõhkepead kanda suutvad raketid.
Vladimir Putin 2005. aasta mereväeõppustel jälgimas lahingristlejalt Pjotr Veliki välja tulistatud raketti. Sama laeva varustusse kuuluvad ka tuumalõhkepead kanda suutvad raketid. Foto: SCANPIX

Hiljuti esitleti Tallinnas Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses (RKK) väärikale kuulajaskonnale ehmatava pealkirja ettekannet «Tuumasõja ärahoidmine Põhja-Euroopas». Kuigi juba külma sõja perioodil mõistsid mõlemad osapooled tuumarelva kasutamise sõjalist mõttetust, tundub Venemaa vajavat selle meenutamist, kõlas ürituse sõnum.

«Laske mul teile meenutada, et Venemaa on üks maailma suurem tuumajõud. Need pole vaid sõnad – see on reaalsus. Veelgi enam, me suurendame oma tuumaheidutusvõimekust ja arendame oma relvajõude,» kuvasid USA mõttekoja Stimson Center esindajad ekraanile Vene presidendi Vladimir Putini tsitaadi mullu augustist.

Selle all seisis veel Putini mullu oktoobrist pärinev väide, et Lätis ja teistes Baltimaades on igapäevaseks muutunud avalik neonatsismi väljendamine ning Vene suursaadiku Mihhail Vanini tänavu kevadel ajalehele Jyllands-Posten öeldu, et NATO raketitõrjesüsteemis osalemine teeb Taanist Vene tuumarelvade sihtmärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles