Braten mit Apfel e saksa traditsiooniline jõuluroog – linnupraad õuntega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluroog Linnupraad õuntega
Jõuluroog Linnupraad õuntega Foto: Jaan Heinmaa


2,5 dl rosinaid
1 apelsini peenelt riivitud koor ja pressitud mahl
2 sl võid
1 hakitud sibul
1 dl hakitud metsapähkleid
100 g riivitud saia (eemalda viiludelt koorik ja lase köögikombainil töö ära teha)
1 sl vedelat mett
2 sl hakitud lehtpeterselli
soovi korral 1 sl kuivatatud oreganot e punet
6 keskmist õuna
1 sl sidrunimahla
u 2kilone kalkun, part või hani
1 apelsin, pestud ning sektoriteks lõigatud
soola-pipart
Linnu määrimiseks 1 sl vedelat mett ja 1 sl apelsinimahla või -likööri.
Kui valmistad kalkunit, siis vajad lisaks 100 g võid.
 

Aseta rosinad suuremasse kaussi, apelsinimahla sisse, paisuma. Prae sibul võis klaasjaks ning lisa pannile hakitud pähklid. Pärast 5–7 minutit kalla pannitäis apelsinirosinatele. Lisa mesi, 50 g saiapuru, apelsinikoor, maitseroheline ja soola-pipart. Õõnesta tervetel õuntel südamikud välja. Sortsuta iga ubina sisse pisut sidrunimahla ja tõsta täidis. Ülejäänud täidis sega saiapuruga ja suru soola-pipraga maitsestatud linnu sisse vaheldumisi apelsinisektoritega. Seo lind “otsast kinni” või sulge lind tiku või praenõelaga. Kui valmistad hane või parti, torgi selle nahk üleni noaotsa või praenõelaga läbi. Kalkuni puhul sega mesi ja apelsiniliköör, klopi see pehme võiga ühtlaseks ning määri kalkunirinnale naha alla. Eelkuumuta ahi 220 kraadini. Aseta praad ahjuplaadile asetatud praerestile ning küpseta 30 minutit. Madalda seejärel ahju temperatuuri 180 kraadini ning küpseta kalkunit 1,5–2 tundi, hane või parti 2,5–3 tundi (vastavalt linnu suurusele). Lind on valmis, kui prae sisse torgatud nõela tehtud august lihamahl läbipaistvana väljub, roosa vedelik näitab, et praad on veel toores. Kui lind pealt liiga pruuniks läheb, kata see fooliumiga. Küpsemise ajal eemalda kulbi või lusikaga hane-pardi alt üleliigne rasv. 45 minutit enne linnu valmimist tõsta selle ümber täidetud õunad. Sega mesi ja apelsiniliköör ning pintselda sellega part või hani pealt. Saad mahlase prae, kui lased küpsel hanel enne lõikamist vähemalt 15 minutit fooliumi all “taheneda”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles