Palvust pidanud maausuliste peadest vuhisesid mööda discgolf'i kettad

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Discgolf.
Discgolf. Foto: Kristjan Teedema

Novembri esimesel päeval juhtus Raplamaal asuval Paluküla hiiemäel kentsakas lugu, kui hingedeajale pühendatud palvusele saabunud maausulised pidid rinda pistma samas kohas discgolf'i kettaid lennutavate inimestega.

Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda saatis eile nii keskkonnaametile kui Rapla maavanemale märgukirja, milles avaldas pahameelt selle üle, et ajaloolisele hiiemäele on püsti pandud populaarse discgolf'i väljak.

Maausulistel ajas kopsu üle maksa hingedepäeva eelõhtul juhtunu. Nimelt pidas paarkümmend maausulist 1. novembri õhtupoolikul Hiiemäel hingedeaja palvust, kui järsku vuhisesid neist mööda discgolf'i kettad.

Discgolf'i'korv Pärnus. Foto: Pärnu Postimees.
Discgolf'i'korv Pärnus. Foto: Pärnu Postimees. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

«Palvus möödus viisipäraselt, kuid selle järel ilmus Hiiemäele ebaseaduslikult paigaldatud discgolf'i rajale kaks rühma, kelle visatud ketas tabas ühe maausulise jalga, teine lendas väikese lapse peast napilt mööda,» kirjeldas koja vanem Madis Iganõmm märgukirjas. Sealjuures olevat harrastussportlased nõudnud, et kodalased rajalt lahkuks ja neid ei segaks.

Kehtna vallavanem Indrek Kullam nentis, et konflikt leidis tõepoolest aset, kuid ta leiab, et see oleks võinud vabalt olemata jääda, kui maausulised oleks üritusest enne teada andnud. Kullami sõnul saadeti palvuse kohta teade reedel kella poole kolme ajal ning see ei jätnud vallavalitsusele just kuigi palju reageerimisaega.

«Kui nad oleks varem teada andnud ja palunud, et sel päeval ei mängitaks, siis oleks seda olnud võimalik ka korraldada. See oleks olnud normaalne lahendus, aga võib-olla nad ei tulnud ka ise selle peale,» arvas vallavanem. Samas tõdes ta, et ka mängijatel oleks võinud veidi rohkem austust olla.

Umbes aasta jagu discgolf'i sõpru rõõmustanud Paluküla rada on vallavanema sõnul üks parimaid mitte ainult piirkonnas, vaid ka kogu Eestis. «Ja kui me nüüd raja kõrvaldame, siis on ka need inimesed pahased ja saadavad nemad kirja teele. Me oleme nagu kahe tule vahel,» lausus vallavanem Postimehele.

«Discgolf'i käiakse seal mängimas peaaegu iga päev ja nemad (maavalla koja liikmed - toim) teevad oma üritusi vaid 2-3 korda aastas,» lisas ta.

Raja kõrvaldamine kõne all

Vallavanem nendib, et rada on algusest peale küsimusi tekitanud. Käib vaidlus, kas tegemist on ehitisega või mitte ning vaidlus kisub eriti tuliseks seetõttu, et rada läbib kaitsealust ala. «Praegu ei ole raja kõrvaldamine ka päris kohustus, sest keegi ei saa seda ka ehitisena lugeda,» viitas Kullam probleemkohale.

Ka Paluküla hiiemäe hoiu seltsingu juht Arvi Sepp tõdes, et discgolf'i korvid pandi kaitsealale püsti ilma loata ning avaldas lootust, et spordisõpradele meelepärasele rajale leitakse uus koht.

Nimelt saatis keskkonnaamet raja eest vastutavale Valtu spordimajale juba mai lõpus kirja, kus seisis: «Praeguseks hetkeks ei ole kohalik omavalitsus Paluküla discgolf'i radade rajamiseks ehitusloa taotluse väljastamiseks nõusolekut taotlenud ning keskkonnaamet ei ole ka discgolf'i radade püstitamiseks nõusolekut andnud. Keskkonnaamet on seisukohal, et Hiiemäe katastriüksustele rajatud discgolf'i rajad on ebaseaduslikud ehitised.»

Ühtlasi palus amet Hiiemäe kaitsealale püstitatud rajad eemaldada, kuid veel oktoobri keskel olid discgolf'i rajatised, sealhulgas korvid, matid, juhendavad kaardid ja prügikastid, endiselt hiiemäel. Samuti nägi keskkonnaamet ohtu ala niitmisel, kuna see võib niidukooslusi kahjustada.

«Siiani on kõik inimesed mäele mahtunud ja siiani pole probleemi olnud. See mägi on inimeste jaoks ja kõik peaksid sinna ära mahtuma ja sõbralikult hakkama saama,» võttis vallavanem teema lootusrikkalt kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles