Atonen: riigieelarvega on seis väga halb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen
Meelis Atonen Foto: Egert Kamenik.

Reformierakonna endise aseesimehe Meelis Atoneni sõnul on valitsus eelarve koostamisega ajahädas, olukord on halb ja mingil hetkel saab valitsus edasi minna vaid puhtalt lehelt.

Atonen ütles teisipäeva õhtul, et ta pole poliitikute viimaste kalambuuridega küll kursis, kuid üldises plaanis ei saa ta aru, miks on Eesti poliitikute hulgas valitsenud viimase poolteise aasta jooksul äraarvamatu optimism.

Atonen rääkis, et praegune valitsus paneb eelarve kokku risti vastupidi sellele, kuidas peaks seda tegema, ning et viimased pool aastat pole aru saadud, mida tahetakse.

Endine majandusminister sõnas, et eelarvet ei saa panna kokku nii, et ühel hetkel raporteeritakse: meil on tulusid puudu. Kulud tuleb sättida vastavalt tuludele ja mitte vastupidi.

«Praegu näen esimest korda päris lähedalt, kuidas tehakse risti vastupidi. Viimati juhtus see 1999. aasta eelarvega,» sõnas ta.

«Praegu lõi iga mees oma unistused letti ja siis hakati vaatama, kuidas selleks raha saada,» kirjeldas Atonen.

Atoneni sõnul vastutavad praeguse olukorra eest nii peaminister Andrus Ansip kui ka tema kabineti liige rahandusminister Ivari Padar, kelle käes on eelarve juhtohjad. Kaudselt vastutavad kõik valitsuskabineti liikmed, lisas ta.

«Kui ma oleks valitsuse liige, kes eelarvet nii kokku paneb, oleks ma tagasi astunud või siis varem midagi teisiti teinud,» ütles Atonen.

Praegu kullaäris tegutsev Atonen sõnas, et ei oska öelda, mida valitsus praegu tegema peaks, kuna ollakse jõudnud nii halba seisu, et on raske nõu anda.

«Valitsus on praegu sellises olukorras, et ma ei oska sinna ennast kujutada. Kui ma oleks selle liige, oleks ma juba ammu öelnud, et on vaja hädapidurit panna,» lisas ta.

«Siin mingil hetkel saab alustada ainult puhtalt lehelt,» ütles Atonen.

Küsimusele, kas valitsuse kohal on murepilved, vastas Atonen: «Nalja teete või, see küsimus oli kohatu, valitsuse kohal on väga suured murepilved.»

Atonen märkis, et valitsus on eelarve esitamisega riigikogule ilmselgelt ajahädas, kuna selleks on aega kaks nädalat ja riigieelarve toorik pole veel koos.

«Ma võin häbematult kriitiline tunduda oma erakonnakaaslastele, aga seda olukorda ma ei oska ilustada,» ütles Atonen.

«Ainuke asi, mis mulle rõõmu teeb, on see, et mul poolteist aastat tagasi jätkus meelekindlust selle karusselli pealt maha astuda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles