Ministeerium: lahendus sõltub KOVi tugevusest

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhataja Sirlis Sõmer-Kull ütles liikumispuudega Jüri Lehtmetsa noortekodu ideed kommenteerides, et sellise asutuse rajamine sõltub kohaliku omavalitsuse tugevusest.

«Hooldusvajaduse puhul öösel on tõepoolest võimalik ka hooldusteenusega ühiselamu või õpilaskodu. Lahendused on kindlasti võimalikud juba täna, kuid kindlasti sõltub see kohaliku omavalitsuse (antud juhul asub kool Tallinna territooriumil ja noormees on pärit Kehtna vallast - toim.) tugevusest,» märkis Sõmer-Kull.

Ta lisas, et liikumispuudega inimese õppimise toetamiseks on oluline isikliku abistaja teenus, mida pakub kohalik omavalitsus. Isiklik abistaja toetab inimest liikumisel ja igapäevatoimingute tegemisel.

Sõmer-Kulli sõnul peaks kool ja ühiselamu olema juurdepääsetavad ning tehniliste abivahenditega vajadusel varustatud. Selle eest vastutab kooli omanik. «Eluruumi osas ilmselt täna kõige raskem, kuna ühiselamud koos hooldusteenusega ei ole väga levinud praktika, aga siiski võimalik kooli ja kohaliku omavalitsuse koostöös luua,» osutas ta.

Postimees.ee kirjutas täna 23-aastasest Jüri Lehtmetsast, kes sooviks oma õpinguid jätkata Tallinna Tehnikaülikoolis, kuid raske puude tõttu seisab ta praegu valiku ees, kas loobuda ülikoolist või võtta kooli ühiselamusse abistajaks kaasa ema. Koduvalla pakutavast 1500-kroonisest toetusest ta abistajat palgata ei suuda.

Jüril on idee luua Tallinnasse noortekodu pidevat abi vajavatele noortele, kus saaksid elada nii abivajadusega noored üliõpilased kui ka töölkäijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles