Kim ei loobu tuumaprogrammist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korea RDV relvastusse kuuluvad raketid.
Korea RDV relvastusse kuuluvad raketid. Foto: SCANPIX

Kuigi Põhja-Korea võimud on keelanud rahvusvahelistel inspektoritel oma tuumarajatistes käimise ning riigi tuumaprogrammist pole selget ülevaadet, viitavad viimased satelliitfotod, et Pyongyang jätkab Yongbyoni tuumarajatise laiendamist.

Põhja-Korea on ka teatanud oma edusammudest tuumatehnoloogia ja tuumapead kanda suutvate rakettide arendamisel. «Kättemaksuhimulise sooviga muuta meie vaenlaste kants tulemereks on liikvel meie võimsad taktikalised raketid, mis kannavad mitmekesistatud ja miniatuurseid tuumalõhkepäid,» teatas Põhja-Korea riigitelevisioon oktoobrikuise sõjaväeparaadi ajal, viidates mandritevahelise ballistilise raketi KN-08 uuele versioonile.

Analüütikud pole aga üksmeelel, kas Põhja-Koreal on läinud korda omandada tehnoloogia tuumalõhkepea suuruse vähendamiseks nii, et neid oleks võimalik paigaldada rakettidele. Küll aga ei kahtle nad, et tuumarelvad kuuluvad Põhja-Korea arsenali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles