Läbi raskuste tähtede (juustukera) poole

maaelu edendaja toimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käesolevas Maaelu Edendajas on mitu lugu, mida võiks kirjeldada mõneti kulunud, aga samas ka aegumatu mõtteteraga per aspera ad astra ehk läbi raskuste tähtede poole.

Andre Farmi peremees oli 18 aasta jooksul nähtud piimanduskriiside järel veendunud, et uuele langusele läheb ta vastu tootjana, kes ise oma toorainet ka väärindab. Ta kasutas häid piimahindu ära, investeeris meierei rajamisse ja näeb nüüd, mil piimanduses on rasked ajad, tumeda tunneli lõpus kollast juustukera. Selle asemel, et piim

alla omahinna ära anda, valmistab Andre Farm sellest iga kuu 12–15 tonni rammusat juustu.

Paari aasta eest avatud Simuna külmkuivatustehas alustas küll suurte plaanidega, ent tehnikarike seiskas tehase töö kuudeks. Nüüd on aga tehas taas toimima saadud ning töö käib täiel võimsusel tänu Lõuna-Koreast saabuvatele arooniajahutellimustele.

Veel on selles Maaelu Edendajas juttu nii veise- kui sealihast. Mida on veiselihakasvatajad teinud selleks, et veiseliha populaarsust kasvatada? Kuidas saab aga hakkama seakatku tõkestamiseks kolmandasse tsooni kuuluv seakasvataja ja kas riigi abinõust konserve tellida on seakasvatajal abi?

Liha kõrval ei saa ümber muidugi ka taimedest. Küsime näiteks, milliseid alternatiive on lihale või siis mida tasub taimehuvilisel novembrikuus metsas käies korvi pista.

maaelu edendaja toimetus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles