Türgi sai ELi kriitika lõpuks kätte

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen eilselt Kemal Atatürgi surma 77. aastapäeva mälestusürituselt Türgi riigi rajaja mausoleumi ees Ankaras.
Stseen eilselt Kemal Atatürgi surma 77. aastapäeva mälestusürituselt Türgi riigi rajaja mausoleumi ees Ankaras. Foto: AFP/SCANPIX

Eile, kui ka need Türgi riigimehed, kelle abikaasad kannavad pearätte, meenutasid pühalikult vabariigi rajaja ja suure sekulariseerija Kemal Atatürgi 77. surma-aastapäeva, saabus lõpuks Euroopa Komisjoni eduraport, mis siiani otse välja ütlemata asjaoludel enne nende 1. novembri parlamendivalimisi ei ilmunud.

Kiidusõnu ütles EL Türgile selle eest, kuidas ta on siiani võõrustanud süüria pagulasi ja teinud nendega pagulaskriisi leevendamiseks koostööd. Paljudes valdkondades jagas Euroopa Komisjon Ankarale aga teravat kriitikat. «See raport rõhutab üleüldist negatiivset tendentsi õigusriigi ja põhiõiguste osas,» tõdetakse juba dokumendi ülevaateosas.

Näiteks ajakirjandusvabaduse kohta nentis komisjon, et pärast mitut eduaastat on Türgi kukkunud tõsisesse tagasilangusse. «Sõnavabadus sattub tihti löögi alla, eriti seaduste meelevaldsel ja piiraval tõlgendamisel, poliitilise surve ja vallandamiste käigus ning sagedastel ajakirjanikevastastel kohtuprotsessidel, mis viivad ka enesetsensuurini,» märkis raport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles