10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 12. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Eesti-Vene piirilepe jõuab riigikogu täiskogu ette 25. novembril

    Piirilepe väliskomisjonis. Foto: Riigikogu

    Riigikogu väliskomisjon saatis täna Eesti ja Venemaa vahel sõlmitud piirilepped täiskogule arutamiseks ja tegi parlamendi juhatusele ettepaneku arutada piirileppeid esimesel lugemisel 25. novembril.

    OLULIST

    • Pärast esimese lugemise lõpetamist jälgib riigikogu, kuidas toimub piirilepete ratifitseerimine Venemaa riigiduumas, kuna mõlemad pooled on leppinud põhimõtteliselt kokku, et ratifitseerimine võiks toimuda üheaegselt.

    • Pärast aastaid kestnud vaheaega alustasid Eesti ja Venemaa 2013. aastal taas piirileppe teemal kõnelusi ning mullu 18 veebruaril allkirjastasid Paet ja Lavrov piirilepped teist korda.

    Piirileppe ratifitseerimisest loe postimees.ee-st

  2. Miks Eesti OECD heaoluindeksis nii madalal on?

    OECD andmetel pole veel 8 protsendil Eesti elanikest tubast WC-d. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

    Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) koostatud heaoluindeksi pingereas jääb Eesti arenenud maade hulgas tagumiste sekka, olles 34 riigi järjestuses 28. kohal. Ehkki Eesti on tubli hariduse ja rahuldav tööhõive näitajate poolest, tõmbavad heaoluindeksit alla olukord meie elamistingimustes ning tervises. 

    OLULIST

    • Eesti paistab OECD riikide seas silma ka vägivaldsete surmade suure arvu poolest, olles selle näitajaga kolmandal kohal.

    • Eesti esindaja OECD juures Marten Kokk sõnas, et Eesti asukoht selles pingereas pole midagi häbenemisväärset.

    Vaata kui hea on Eestis elada postimees.ee-st

  3. Osa asüülitaotlejaid lahkub Eestist juba menetluse ajal

    Asüülitaotlejad Soomes. Foto: Scanpix

    Tänavu on 17 varjupaigataotlejat lahkunud Eestist ajal, mil nende menetlus alles kestab. Sageli seetõttu, et Eesti ei ole tegelikult see paik, kus soovitakse elada.

    OLULIST

    • Võrdluseks, rahvusvahelise kaitse taotlusi esitati kümne kuuga kokku 211. Pagulase staatuse või täiendava kaitse staatuse sai kümne kuuga 71 inimest. Otsust tuleb oodata kuni kuus kuud.

    • PPA kinnitusel tehakse teiste riikidega tihedat koostööd ja vahetatakse infot, et taotluse sisse andnud inimene siiski tagasi toodaks, et menetlus tema suhtes lõpetada.

    Asüülitaotlejate ringreisidest Euroopa Liidus loe postimees.ee-st

  4. Maanteeamet tühistab homsest maanteedel lubatud piirkiiruse 110 km/h

    Maanteeamet tühistab neljarajalistel maanteelõikudel kehtiva suurima lubatud piirkiiruse 110 km/h. Foto: Liis Treimann

    Maanteeamet tühistab homsest Eesti riigimaanteedel suurima lubatud sõidukiiruse 110 km/h kehtivuse, kuna ilmaennustus lubab talviseid ilmaolusid.

    OLULIST

    • «Teehooldajad on talveks valmis, ent siiski tuletame ka liiklejatele meelde, et võrreldes teiste aastaaegadega, nõuab talvine liikumine suuremat tähelepanu ja teistega arvestamist,» selgitas  maanteeameti peadirektori asetäitja hoolde alal Tarmo Mõttus.

    • Kokku tõusis tänavu lubatud sõidukiirus 110 kilomeetrini tunnis 125 kilomeetril.

    Kiiruspiirangu vähendamisest loe postimees.ee-st

  5. Ilmateade lubab nädalavahetuseks lumesadu, tänavapuhastajad on talveks valmis

    Tänavapuhastajad on talve tulekuks valmis. Foto: Tairo Lutter

    Tallinna Kadrioru staadioni esisele väljakule rivistati täna üles talvised tänavapuhastusmasinad.

    OLULIST

    •  Ametlik ilmateade ütleb siiski, et lähipäevadel võib oodata lörtsi ja pühapäeval ka lund.

    •  Tallinna territooriumil tuleb kõnniteedel lume ja libeduse tõrjumisel kasutada 2-6 millimeetrise läbimõõduga graniit- või paesõelmeid. Soola kasutamine libedusetõrjeks on kõnniteedel keelatud.

    Tallinna valmisolekust lumesajuks loe postimees.ee-st

  6. Pangad nõuavad jõuvõtete abil klientidelt isikuandmeid

    Pangad nõuavad oma klientide kohta aina detailsemaid andmeid, mis ei ole paljudele klientidele meeltmööda. Foto: ekraanitõmmis

    Nordea ja Danske panga kliendid kaebasid Postimehele, et pangad keeldusid osutamast neile arveldamisega ja osakute ostmisega seotud teenuseid, sest inimesed polnud esitanud värsket isikuandmete deklaratsiooni.

    OLULIST

    • Nordea panga klient aga rääkis, et pank keeldus muutmast pikaajalises lepingus isegi osakute eest tasumise kuupäeva, kuni klient pole täitnud oma investeerimispädevust näitavat deklaratsiooni.

    • Nordea jurist soovitab kõikidel murelikel klientidel võimaluse korral pöörduda otse panga poole, et saada täpsemaid selgitusi.

    Infoahnetest pankadest loe postimees.ee-st

  7. Proovilend - kunagi ei tea, millisele lennukile satud

    Tagasilend Carpatairiga. Foto: Mihkel Maripuu

    Nordic Aviation Group (NAG) – see kõlab uhkelt. «Põhjamaade lennurühm» kõlab isegi uhkemalt kui «Skandinaavia lennuliinid», kas pole? «Eesti Õhuga» ei anna võrreldagi. Usku NAG lendude kõrgesse kvaliteeti sisendab lende käitava Adria Airwaysi esindaja hiljutine kinnitus teleekraanilt, et kuna Adria kuulub Star Alliance’i (1997. aastal loodud 28 lennufirma liit, mida seob kõrge teeninduskultuur ja -kvaliteet), siis kõrgema tasemega teenindust olla ei saagi.

    OLULIST

    • Varahommikul tervitab Tallinna lennujaama tulijaid meeletu Adria Airwaysi lendudele registreerimise järjekord, seisjate vahel sebivad NAG üliaktiivsed assistendid ning suunavad inimesi teeninduslettidesse, mida avatakse üha juurde.

    • Pärast mitu minutit kestnud läbirääkimisi kapteniga (õigemini räägib kapten kellegagi läbi telefoni teel) tuleb Olesja ja ütleb: «It’s allowed.»

    Meeleolukat reportaaži lennust NAGi sildi all loe postimees.ee-st

  8. Estonian Air andis töötajaile koondamisteated

    Tartu rahvusvahelise lennujaama algus: Estonian Air tutvustas 2007. aastal plaani alustada Tartu-Stockholmi regulaarlende. Foto: Siim Kumpas

    Täna pärastlõunal algasid läbirääkimised kollektiivseks koondamiseks Estonian Airi juhtkonna ning töötajate usaldusisikute ja ametiühingute esindajate vahel, mille tulemusel anti töötajate esindajatele üle koondamisteated.

    OLULIST

    • Kohtumisel olid arutlusel kollektiivse koondamise põhimõtted ning töötajate arv koos ametinimetustega, keda kollektiivne koondamine puudutab.

    • Tänasel valitsuse pressikonverentsil sõnas majandus- ja taristuminister Kristen Michal, et toetab ettepanekut maksta töötajaile esimeses järjekorras.

    Estonian Airi personali koondamisplaanidest loe postimees.ee-st

  9. Vene telekanalid paljastasid kogemata riiklikke sõjasaladusi?

    Venemaa president Vladimir Putin ja sõjaväe juhtkond Sotšis. Foto: Scanpix

    Briti väljaande The Guardian andmetel näitasid Kremli käepikendusena tegutsevad telekanalid NTV ja Rossija 1 sel teisipäeval kogemata riigisaladusega kaitstud militaardokumente.

    OLULIST

    • Televisoonis edastatud kaadritel oli näha Status 6 nime kandvat tuumatorpeedosüsteemi jooniseid ja nende juures selgitusi.

    • Vene võimud tunnistasid, et ohvitseri käes olnud militaardokumentide sisu sai juhuslikult avalikuks.

    Venemaa sõjaväe äpardusest loe postimees.ee-st

  10. WTFiks nimetatud müstiline objekt tabab homme Maad

    Planeet Maa. Foto: Scanpix

    Homme hommikul tabab Maad kosmiline objekt hüüdnimega WTF1190, mille päritolu ei ole täpselt teada. Kas see saabki olema inimkonna traagiline lõpp?

    OLULIST

    • Objekt, ametliku nimega WT1190F, on saanud sotsiaalmeedias oma koomilise nime ja müstilise olemuse tõttu suure tähelepanu osaliseks.

    • ESA uurijad ütlevad, et WT1190F on tõenäoliselt mõni kosmosesse jäänud inimese loodud ese Kuu missioonidelt või siis osa Apollo kosmoseekspeditsiooni varustusest.

    Müstilisest kosmoseobjektist loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles