Koalitsioon heitis saareelanike piletisoodustuse idee üle parda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praam Kuivastu - Virtsu liinil.
Praam Kuivastu - Virtsu liinil. Foto: Raigo Pajula

Riigikogus heideti täna koalitsioonipoliitikute häältega kõrvale eelnõu, millega sooviti luua uudne piletisüsteem ning saarte elanikele ja ettevõtetele anda sõidukite üleveol 50-protsendiline soodustus.

Eelnõu esitanud sidusid kaks ideed, soovides esiteks luua sõidukipileti süsteemi, kus piletit müüdaks ainult sõidukile olenemata sõidukis olevate inimeste arvust. See oli poliitikute hinnangul vajalik, et muuta piletikontrolli kiiremaks.

Teiseks maksnuks uus pilet mittesaarlastele 180 krooni – praegu on tavaajal ühe auto ja ühe reisijaga pileti hinnaks 135 krooni (reisija pilet on sellest hinnast 35 krooni).

Eelnõu esitajate väitel on vaieldud selle üle, et kas tegemist oleks hinnatõusuga ja nad tõstsid esile, et hind tõuseks, kui autos on üks inimene, kuid kui on auto on kaks inimest, on hind juba sisuliselt võrdne ja kolme või enam inimese korral oleks tegemist hinnavõiduga. Praeguse statistika kohaselt reisib ühes sõidukis olenevalt liinist 1,9-2,4 inimest.

Küll aga tagaks uus süsteem selge hinnavõidu saarlastele, kelle sooduspilet maksaks nüüd ükskõik mitme reisijaga liigeldes 90 krooni. Praegu on Saaremaa elaniku sõiduauto sooduspilet 70 krooni,  millele lisandub juhipilet, seega kokku on üleveo hind 105 krooni. Kui autos on viis reisijat, on pileti hinnaks 245 krooni.

Eelnõu esitanute väitel oleks saarte elanike sõidukitele soodustuse suurendamise ja sõidukipileti süsteemi rakendamiseks vaja riigieelarvesse juurde leida 26 miljonit krooni, mida osaliselt loodeti küll katta suurma piletituluga.

Eelnõud riigikogu ees tutvustanud Kalev Kotkas toonitas, et ta pole eelnõule kuulnud ühtegi tõsiselt võetavat etteheidet, kuid koalitsiooni poliitikud soovivad selle siiski välja hääletada.

«Miks te väldite saarte transpordi teemat ja miks te kardate selleteemalist diskussiooni?! Teeme eelnõu siis koos selliseks, et sobiks kogu saalile,» nentis Kotkas.

Ettepaneku eelnõu menetlusest välja jätta poolt hääletas 46 riigikogu liiget, vastu oli 44, erapooletuid ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles