Eestis avatakse Põhjamaade suurim elamusspordikeskus

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Elamusspordikeskus paikneb Tallinna lähedal Peetri alevik
  • Keskuse maksumus on neli miljonit eurot
  • Suurim elamusspordikeskus Põhjamaades

Euroopas ainulaadne ning rahvusvahelistele tippnõuetele vastav elamusspordikeskus SPOT of Tallinn avab külastajatele uksed uue aasta alguses. Keskus loob võimaluse Eestis aastaringi elamussporti harrastada ja rahvusvahelisi võistlusi korraldada.

Peetrisse tulev keskus on ainulaadne kogu Euroopas ning võib lisaks kohalikele kasutajatele kujuneda kogu Euroopa ekstreemspordi harrastajate sihtkohaks.

Kompleksi sisehall koosneb BMX krossi treeningrajast ja skateparkidest, trampoliinidest, poroloonbasseinidest, drop-in atraktsioonist ja paljust muust. Kõik eelolev loob võimaluse treenida ja võistelda Eestis aastaringselt ilmastikust olenemata.

Keskuse kõrvale on ehitatud Eesti suurim BMX krossirada, mille autoriks ameeriklane Tom Ritzenthaler, kelle käe all on valminud nii Pekingi kui ka Londoni olümpia BMX krossi võistlusrajad.

Keskuse rajajaks on ettevõtja Mait Meriloo kes tuli idee peale, ehitada keskus läbi selle, et omad lapsed tegelevad aktiivspordiga ning Eestis puuduvad võimalused treenida tasemel, mis võimaldaksid saavutada konkurentsivõimelisuse maailma areenil. Teine keskuse rajaja on Mario Kalmre, kellel on pikaajaline kogemus erinevate elamusspordiürituste läbiviimisel ning sarnaselt Maidule soov luua Eestisse kaasaegse elamusspordikeskus.

«Seinu me langetasime pea kuus aastat, aga selle peal pikemalt ei peatuks. See on uus asi ja kõigile võõras, seetõttu oli ametnikel olnud raske otsuseid teha. Samas ei saa väita, et mõistmist poleks olnud, see tugi oli,» ütles Merilo. «Kriitiliseks tegi projekti lühike ehitustähtaeg. Ka oma aega oli raske aega planeerida, sellise hoone ehitamine pole nagu tavalise büroohoone ehitusprotsess.»  

Keskuse üle tunneb rõõmu ka Eesti tuntuim ekstreemsportlane Kelly Sildaru: «Ma olen väga õnnelik, et Eestis nüüd selline koht olemas on. Saan siin tornides uiskudega harjutada saltosid ja trikke, mida muidu sain teha ainult lumel.»

Elamusspordikeskus paikneb Tallinna lähedal Peetri külas.

Tuleva aasta mais viiakse keskuses läbi rahvusvahelise BMX krossivõistlus ja läbirääkimised käivad mitmete teiste rahvusvaheliste võistluste läbiviimiseks.

Elamusspordikeskuse ehitaja on RAMM Ehitus. Keskuse projekteeris arhitektuuribüroo SKAD Arhitektid.

Kogu keskuse maksumus on neli miljonit eurot, millest 85% finantseeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist.

Keskuse võimalused

Akrobaatika

Võimalused: Sportakrobaatika, TeamGym, trampoliinihüpete, tumbling, cheerleadingu, tricking’u, slackline’i, parkuuri ja freerunning treeningud. 

500 m2 akrobaatikaosa sisaldab: Rahvusvaheline Võimlemisföderatsiooni sertifitseeritud täismõõtmetes (14x14m) akrobaatikapõrandat, neli Olümpiasuuruses trampoliini ning ühte ekstra suurt trampoliini, mis sobib lumelaua, freeski ja teiste sarnaste alade harrastajatele akrobaatiliste treeningute läbi viimiseks. Lisaks trampetid, õhkrada, rööbaspuu, köied, nöörid, erinevad matid jne.

BMX kross

BMX raja disainis ja ehitas Pekingi, Londoni ja Rio de Janeiro radade autor Tom Ritzenthaler Ameerikast. Väline BMX krossirada on disainitud vastavalt UCI (rahvusvaheline jalgrattaliit) nõuetele, mis tähendab, et rajal on võimalik läbi viia näiteks Euroopa Meistrivõistlusi ja teisi rahvusvahelisi võistlusi.

Esimene rahvusvaheline võistlus on planeeritud juba järgmise aasta maikuusse.

BMX park, tänavasõit ja rulasõit

Keskuses on suur 900m2 bowl-stiilis park, mis mõeldud nii BMX kui MTB freestyle ratastele, scooteritele kui rulasõidule.

Lumelaud ja freestyle suusatamine

Lumealade harjutamiseks on keskuses Nate Wesseli disainitud spetsiaalsed patendeeritud rolleritel suusad ja lumelauad, milles saab sõita nii drop-in’i atraktsioonil kui ka pumtrack’il.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles