Endine abilinnapea esitas Keskerakonna esimehe kohale veel kaks kandidaati

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vitsut ja Edgar Savisaar
Toomas Vitsut ja Edgar Savisaar Foto: Peeter Langovits

Tallinna kunagine abilinnapea Kaia Jäppinen tegi kahele Kadri Simsoni toetajale ehk Keskerakonna aseesimehele Enn Eesmaale ja riigikokku kuuluvale Toomas Vitsutile ettepaneku kandideerida Simsoni, Edgar Savisaare ja Jaanus Karilaiu kõrval erakonna esimeheks.

Eesmaa tänas kõiki liikmeid, kes on tema kandidatuuri nii juhatuse liikme, aukohtu esimehe kui ka esimehe kohale üles seadnud, kuid ütles, et soovib ise kandideerida vaid erakonna juhatusse.

Tema hinnangul on aeg küps, et erakonna juhtimise võtaks üle keegi noorem inimene, kes on tegus ja kogenud. «Neid on meie erakonnas rohkem kui üks, aga neist, keda mina silmas pean, on oma otsustavusest kandideerida esimeheks teatanud Kadri Simson. Toetan tema soovi ja arvan, et see kogemus, mis meil oli temaga koos erakonda juhtida siis, kui Edgar Savisaar oli raskesti haige, annab kindluse arvata, et Kadri saab hästi hakkama nii erakonna juhtimise kui fraktsiooni esimehe tööga,» ütles ta Postimehele.

Eesmaa lisas, et Simsoni toetamine ei tähenda seda, et ta oleks Savisaare vastu. «Paraku on nii, et arvestades kõikvõimalikke variante lähitulevikuks ja ka pikemaks perspektiivis, tundub, et aeg on käes selleks, et erakonna juhiks saaks keegi noorema põlvkonna esindaja,» ütles ta.

Samuti Simsoni kandidatuuri toetav Vitsut ütles Postimehele, et ei ole oma seisukohti vahepeal muutnud ja toetab endiselt Simsonit, ent võtab esimeheks kandideerimise otsustamiseks siiski pisut aega.

Vitsut soovib enda sõnul järele mõelda, kas tema kandideerimine aitaks Simsonil võita või kahjustaks tema häältebaasi. «Kui see aitab, siis ma kandideerin, kui ei aita, siis võtan oma kandidatuuri tagasi,» ütles ta ja lisas, et langetab oma otsuse hiljemalt esmaspäeva õhtuks.

Partei Nõmme piirkonda kuuluv Jäppinen põhjendas uute kandidaatide esitamist sooviga taastada rahu ja tasakaal erakonnas. «Lisaks pakuvad täiendavad kandidaadid ka võimaluse laiemapõhjalise arutelu tekkeks,» ütles ta erakonna pressiesindaja teatel.

Tema hinnangul on kaua aega erakonna aseesimehena tegutsenud Eesmaa tõeline diplomaat, kes suudab kõnetada nii eri vanuses kui ka eri rahvusest erakondlasi. «Tegemist on ühiskonnas tunnustatud autoriteediga, keda osa erakonnakaaslastest on näinud ka tulevase presidendina. Täna näeme, et Keskerakond vajab etteotsa tasakaalustavat jõudu, kelle juhtimise all ühtsena edasi minna. Usun, et Enn Eesmaa kogenud poliitikuna seda teha ka suudaks,» põhjendas Jäppinen.

Vitsuti kandidatuuri toetab tema hinnangul pikaajaline kogemus Tallinna linna juhtimisel. «Tean isiklikust kogemusest, et tegemist on väga tugeva liidriga, kes juhtis Tallinna linnavolikogu pea 10 aastat kindlakäeliselt ning kelle kogemused Tallinnas aitavad kindlasti kaasa ka võimu säilitamisele pealinnas. Lisaks on tegu poliitikas tuntud persooniga, keda austavad nii erakonnakaaslased kui ka teised parteid,» ütles ta.

Jäppinen lisas, et Tallinna linna juhtinuna mõistab Vitsut hästi organisatsiooni toimimist. «Toomas Vitsut on sirgeseljaline poliitik ja tugev juht, kes suudab teistega ka läbi rääkida. Just seetõttu on ta hea kandidaat erakonna esimehe kohale,» leidis ta.

Ta kinnitas, et peab ka Simsonit erakonna esimehe kohale väga tugevaks kandidaadiks, kuid tema kandidatuur on juba esitatud. «Laiema arutelu tekitamise eesmärgil olen otsustanud seada erakonna esimehe kandidaatidena üles Enn Eesmaa ja Toomas Vitsuti,» lisas Jäppinen.

Keskerakonna kongress koguneb uusi juhte valima 29. novembril. Kandidaatide esitamine ja kandideerimisnõusolekute kogumine lõpeb esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles