Eesti konsulaarteenistuse juht: reisihoiatused on nagu ilmaennustus

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektori Kersti Eesmaa sõnul ei ole Eesti kodanikele reisihoiatuste andmine täppisteadus ning seda võib võrrelda ilma ennustamisega, kuid alati eelneb hoiatusele põhjalik analüüs.

Välisministeerium on riikide reisinfo puhul võtnud kasutusele viieastmelise skaala, millel on viis värvi - roheline, kollane, oranž, punane ja must. Kõige madalam tase, roheline, tähendab seda, et riik on ohutu ja seal viibides tuleb olla tavapäraselt ettevaatlik. Viimane, must värv, tähendab aga seda, et riiki reisimist tuleb igal juhul vältida ja seal viibides tuleb riigist esimesel võimalusel lahkuda.

«Kui ilmajaam ütleb, et homme on vihmaoht, siis teeb inimene investeeringu ning ostab vihmavarju. Kui tal ei lähe seda vaja, siis ta on pahane, et miks ilmajaam üle reageeris. Kui ilmajaam aga ennustab ilusat ilma, aga tegelikult sajab, siis on inimene pahane, et miks teda ei hoiatatud. Samamoodi on reisihoiatustega. Me üritame seda teha võimalikult täpselt, kuid me ei saa hoiatusi kunagi nii täpseks, et võiks ette hoiatada pommiplahvatusest teatud kohas mingil kellaajal,» rääkis Eesmaa Postimehele.

Välisministeeriumi konsulaarosakond annab viieastmelisel värviskaalal hoiatusi vaid nende riikide kohta, kus on Eesti saatkond või vähemalt on akrediteeritud mujal resideeriv saadik. «Me ei kasuta Vikipeediat või ei guugeldada, et vaadata, mis riikides toimub. Meie eesmärk on anda kodanikule läbi analüüsitud infot, mis baseerub ekspertarvamusel,» lausus Eesmaa.

Ta rõhutas, et reisihoiatuse tasemete kehtestamine pole täppisteadus ja üldiselt üritab välisministeerium ohutasemetega mitte üle reageerida. «Riigi ohutase on ikkagi tunnetuslik hinnang, mis põhineb ekspertide arvamustel. Me uuendame reisiinfot pidevalt, kuid enamasti me täiendame riikide kohta käiva info tekstiosa. Viieastmelisel skaalal me muudame riigi ohutaset väga harva,» sõnas ta.

Ka näiteks pärast reedel toimunud terrorirünnakuid Pariisis täiendas välisministeerium Prantsusmaa reisiinfo tekstiosa, kuid riigi ohutase jäi muutmata ja see on endiselt roheline, mis tähendab, et reisides tuleb olla tavapäraselt ettevaatlik.

Kui mõnes riigis hakkab julgeolekuolukord muutuma, annab sellest kõigepealt välisministeeriumile tavaliselt teada saatkond või suursaadik, kes on saanud infot kohalike kontaktide kaudu. Mõnikord küsib ministeerium samal teemal lisa ka Eesti asutustelt, kes võivad omada infot selle kohta. Samuti vaatab konsulaarosakond, kas teised riigid on samal teemal hoiatusi edastanud. Eelkõige puudutab see Euroopa Liidu liikmesriike, Ameerika Ühendriike ja Kanadat. Aasia puhul vaatab välisministeerium mõnikord seda, mida on teinud Austraalia, kellel on selle maailmajao osas head teadmised. Mõnikord konsulteerib välisministeeriumi konsulaarosakond enne hoiatuse edastamist veel täiendavalt oma kolleegidega teistest riikides.

«Mis puudutab eelmise nädala reedel Sharm el Sheikhi lennujaama suhtes antud hoiatust, siis algas välisministeeriumis töö kohe pärast Vene lennuki õnnetust 31. oktoobril.  Terve nädala jooksul tuli teateid sellest, kuidas mõni väliriigi lennukompanii või reisifirma lõpetas lennud Sharm el Sheikhi. Hoiatusi muudeti nii riikide poolt, kuid otsused lennud peatada tegid ka lennukompanii või reisikorraldajad ise. Eelmise nädala reedeks, 6. novembriks  saime oma koostööpartneritelt Kairos teada, et tõenäoliselt võis olla õnnetuse põhjuseks lõhkekeha ja ilmselt sattus see lennuki pardale lennujaamast. Välisministeerium ei näinud oma kodanike eest vastutades sellisel juhul muud võimalust, kui täiendada Egiptuse reisiinfot,» rääkis Eesmaa.

Praeguse seisuga on välisministeeriumi värviskaalal mustaga märgitud ainult Afganistan. Punasega on märgitud Liibanon ja oranžiga Egiptus. Süüriat välisministeeriumi värviskaalal märgitud ei ole, kuna riigis pole Eesti esindust. Küll aga hoiatab välisministeerium sinna reisimise eest Süüriat puudutavas tekstis.

Eesmaa möönis, et Eesti välisministeeriumil on võrreldes mõne muu riigiga reisihoiatustega tegelemiseks vähe ressurssi.

«Paljudel riikidel on reisihoiatuste peale eraldi bürood, meil kuid on terve konsulaarabi büroos 5-6 inimest, kes tegelevad lisaks reisihoiatustele kõigi  hättasattunud eestlaste abistamisega üle maailma. Me lihtsalt ei saa panna hoiatuste peale nii palju ressurssi kui mõni teine riik,» lausus ta.

Välisministeerium kasutab viieastmelisel ohutasemete skaalal mõne riigi kohta kaht värvi ohutaset, mis võib tavainimeses segadust kasutada. «Kahe värviga on välisministeeriumi kodulehel märgitud näiteks Türgi. Kui sisu läbi lugeda, siis tuleb välja, miks on kaks värvi. Seal riigis üks piirkond on selgelt ühte värvi ja teine piirkond väga selgelt teist värvi. Türgi on üldiselt ohutu, kuid Süüria piiri ääres ei pruugi kõige ohutum olla. Türgi on suur riik ja ühise piiri pärast Süüriaga ei hakka me terve riigi kohta käivat hoiatust karmimaks tegema. Kuid kaks värvi on erand, üldiselt  saame hakkama ühe värviga,» selgitas Eesmaa.

Eesmaa rõhutas, et kui inimene vaatab enne reisi välisministeeriumi kodulehelt reisiinfot, tuleks lisaks viieastmelisele skaalale lugeda alati läbi ka riigi kohta välja toodud tekst, kust saab palju olulist infot.

Reisiinfo on kättesaadav välisministeeriumi kodulehel.

Mida tähendab välisministeeriumi reisiinfo viievärviline skaala?

ROHELINE – turvaline reisisiht, olge tavapäraselt ettevaatlik. Kohaldatakse juhul, kui riigis viibimine on harjumuspäraselt turvaline ning kõrgendatud oht riigis viibijale puudub. Tuleks säilitada esmane tavapärane tähelepanelikkus. Terrorismioht on madal - rünnak on ebatõenäoline

KOLLANE – olge tavapärasest ettevaatlikum, mõned piirkonnad võivad olla ohtlikud, vältige võimalusel reisimist teatud piirkondadesse. Kohaldatakse juhul, kui tavapärane riigis viibimine on mingil põhjusel piiratud või esineb ohutus- või turvalisusprobleeme, näiteks looduse või inimese poolt põhjustatud, seda eriti mõningates piirkondades. Terrorismioht on mõõdukas - rünnak on võimalik, kuid mitte tõenäoline.

ORANŽ – olge ettevaatlik, vältige võimalusel reisimist, ärge reisige teatud piirkondadesse. Kohaldatakse juhul, kui olukord riigis on pinev, eriti mõni konkreetne piirkond riigist, mille külastamist tasub vältida. On oht, et olukord võib eskaleeruda terves riigis. Terrorismioht on märkimisväärne - rünnakuks on suur võimalus.

PUNANE – olge äärmiselt ettevaatlik, tungiva vajatuseta vältige reisimist. Kohaldatakse juhul, kui julgeolekuolukord riigis või mõnes piirkonnas on ohtlik, poliitiline olukord väga muutlik, esineb pidevaid ja pikaajalisi vägivaldseid rahvarahutusi. Terrorismioht on kõrge - rünnak on väga tõenäoline.

MUST – Vältige reisimist täielikult, lahkuge riigist. Kohaldatakse juhul, kui julgeolekuolukord riigis on äärmiselt ohtlik. Võib olla tingitud sõjast, relvastatud konfliktist, raskest looduskatastroofist. Terrorismioht on kriitiliselt kõrge – rünnak on pidev või rünnakut on oodata lähiajal. Tuleb arvestada välisministeeriumi kriisimeeskonna rakendamisega ning eestlaste evakueerimisega riigist lähimale turvalisele alale või Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles