Advokaadid: hagist loobunud Savisaar ei saa sama nõudega uuesti kohtusse minna

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Eero Vabamägi

Postimehe ja ajakirjanik Tuuli Kochi lepingulised esindajad, advokaadibüroo Concordia advokaadid Helen Hääl ja Liis Tedder selgitasid, et mõjuagendi vaidluses hagist loobunud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar peab hüvitama kohtumenetlusega tekkinud kulud ega saa tulevikus sama nõudega enam uuesti kohtusse pöörduda.

Hääl ja Tedder märkisid, et hagist loobumine on üks kohtumenetluse lõpetamise alus, mida võib kasutada kuni hagi kohta tehtava lahendi jõustumiseni. Ehkki teoreetiliselt on võimalik, et kohus ei võta loobumist vastu, näiteks juhul, kui sellega rikutaks olulist avalikku huvi, siis advokaatide hinnangul neid aluseid praegusel juhul ei eksisteeri. «On ebatõenäoline, et kohus hagist loobumist vastu ei võta,» ütlesid nad.

Hagist loobumise vastuvõtmisel teeb kohus nende sõnul menetluse lõpetamise kohta määruse, millega ühtlasi tühistab eelnevad asjas tehtud kohtulahendid. «Antud kaasuse puhul on nii maakohus kui ka ringkonnakohus jätnud Edgar Savisaare hagiavalduse täielikult rahuldamata. Hagist loobumise korral need lahendid aga ei jõustu, mis ongi eeldatavasti eesmärk, mida Edgar Savisaar hagist loobumisega soovib saavutada,» ütlesid Hääl ja Tedder Postimehele.

Hagist loobumise olulisimaks õiguslikuks tagajärjeks on nende sõnul see, et hageja ei saa sama nõudega uuesti kohtusse pöörduda. «Seega jääb meile arusaamatuks täna avaldatud pressiteates toodud väited, et Edgar Savisaar tuleb selle teema juurde tagasi pärast kongressi olukorras, kus õigusemõistmine ja päevapoliitika ei kohtu. Arvestades hagist loobumist, ei ole vähemalt kohtu vahendusel võimalik selle teema juurde tagasi tulla,» selgitasid nad.

Advokaadid märkisid ka, et kui Keskerakonna pressiteates põhjendati hagist loobumist poliitilise olukorraga ja üritati seeläbi kohtuvõimu politiseerida, siis nende hinnangul on tegu õigusliku vaidlusega ning pole alust arvata, et riigikohtu otsus oleks olnud üht- või teistpidi poliitiliselt kallutatud. Vastupidised argumendid ei ole kohtuvõimu sõltumatust arvestades kohased, ütlesid nad.

Hääle ja Tedderi sõnul on Postimees ja Tuuli Koch olnud terve menetluse vältel seisukohal, et Savisaare hagi on põhjendamatu ning tuleb jätta tervikuna rahuldamata. «Tekib küsimus, kas Edgar Savisaar on kohtumenetluse käigus jõudnud samale järeldusele ning soovis vahetult enne otsuse langetamist tehtud hagist loobumise  avaldusega ennetada temale ebasobiva sisuga kohtuotsust,» märkisid advokaadid.

Ühtlasi kinnitasid nad, et hagist loobumise korral tuleb Savisaarel hüvitada kohtumenetlusega tekkinud kulud, sealhulgas ka vastaspoole õigusabikulud. «Tsiviilkohtumenetluse seadustiku kohaselt kannab hagist loobumise korral kostja menetluskulud hageja. Seega vaidlus kostja ehk Postimees ASi ning Tuuli Kochi kohtumenetluses tekkinud kulude suuruse ja hüvitamise üle on veel ees,» lisasid Hääl ja Tedder.

Keskerakond teatas täna, et Savisaar loobub hagist Postimehe vastu, mis tõi 2010. aasta lõpus avalikkuse ette kaitsepolitsei hinnangu, milles kirjeldati Savisaart Venemaa mõjuagendina ja nimetati teda ohuks riigi julgeolekule.

Savisaare sõnul on kohtuasi olnud riigikohtu laual otsustamiseks juba aasta aega ning tänaseni ei ole lahendini jõutud. «Selle aja jooksul on riigikohus lükanud otsustamist korduvalt edasi. 6. mai 2015, 5. juuni 2015 ja 28. oktoober 2015 — need on kuupäevad, millisteks on riigikohus selles asjas lubanud otsuse teha, aga ei teinud,» ütles ta pressiteates ja lisas, et viimati määras kohus otsuse kuulutamise ajaks 20. novembri.

Savisaare sõnul on tegu sellise ajaga enne Keskerakonna kongressi, et otsus võib delegaate ühele või teisele poole mõjutada. «Ma ei soovi, et minu poliitiline tegevus oleks sellest kohtuotsusest ühel või teisel moel mõjutatud. Ma ei soovi poliitkonjunkturismi. Ma soovin vältida ühe- või teistsugusele kohtuotsusele poliitilise tähenduse omistamist,» ütles ta.

Savisaare sõnul ei tähenda hagist loobumine, et ta oleks nõus sellega, mida leht tema kohta avaldas. «Ma tulen selle teema juurde tagasi pärast kongressi olukorras, kus õigusemõistmine ja päevapoliitika ei kohtu,» ütles ta, täpsustamata, mida selle lubadusega silmas peab.

Riigikohtu pressiesindaja kinnitas Postimehele, et riigikohus on hagist loobumise avalduse kätte saanud ja vaatab selle läbi lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles