Kohus soovitas tuntud fotograafil ja Kesknädalal vaidlusaluse summa osas kokkuleppele jõuda

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus alustas täna menetlemist fotograaf Jill Greenbergi hagi Eesti Keskerakond MTÜ ja MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu kahju hüvitamise nõudes, sest summas pole pooled nelja aasta vältel kokkuleppele jõudnud.

Greenbergi esindaja vandeadvokaat Karmen Turk rääkis, et Greenberg nõuab foto loata kasutamise eest kokku 57 500 eurot, 37 500 eurot varalise kahju ning 20 000 eurot mittevaralise kahju põhjustamise eest. Ühte Greenbergi pilti Nutvate laste seeriast kasutati luba küsimata poliitilises väljaandes, kuid fotod olid tehtud poliitpropaganda vastu. Advokaadi sõnul on see fotograafile põhjustanud hingelist valu ja kannatusi.

«Kostjad ütlesid, et 16 euroga saaks sellise pildi pildipangast ja see solvas Greenbergi väga rängalt,» ütles Turk. Kostja esindaja Viktor Särgava sõnul nõuab Greenberg aga kosmilist summat.

Turk ütles, et 57 500 eurot on igati põhjendatud. Ta rääkis, et varasemalt on fotograaf näiteks maha müünud kuus fotot 75 000 euro eest, kuid ükski neist polnud hageja kõige kuulsamast, Nutvate laste seeriast. Sellest seerias pilte on Greenberg müünud vaid kollektsionääride erakogudesse ühekaupa, hinnaga 3300 kuni 11000 eurot.

Hagejal on tõendeid, et fotot oli lõigatud, pööratud ja selle värve muudetud, kuid kostja esindaja Särgava väitis vastupidist. «Foto leiti Kesknädala töötaja poolt sellisel kujul,» ütles Särgava. «Hiljem kahetsusväärselt selgus, et tegu on autoriõigustega kaitstud fotoga,» rääkis ta. Särgava sõnul eemaldati see kohe, kui autoriõigustest teada saadi.

«Tunnistan, et rikkusime autoriõigusi, kuid see ei anna alust kosmilisteks varalisteks ja mittevaralisteks nõueteks,» lisas Särgava.

Kohus soovitas pooltel jõuda kompromissile. Turki sõnul on Greenberg nõus 30 000 euro eest oma hagist loobuma ning kui teine pool on sellega nõustub, võib summa laekuda ka maksegraafiku alusel.

«Arutan seda kliendiga kindlasti,» ütles Särgava.

Poolte nõusolekul jätkab kohus tööd kirjalikus menetluses. Kui kokkuleppele ei jõuta, tehakse lahend teatavaks 17. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles