Mihkelson: Eesti-Vene ajalookomisjon oleks mõistlik samm

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu väliskomisjoni liige Marko Mihkelson ütles, et tema arvates oleks Eesti-Vene ajalookomisjoni moodustamine täiesti mõistlik samm ning seda on ka juba paar aastat varem välja pakutud.

«See on üks viis, kuidas keeruliste küsimustega tegeleda. Parimad inimesed selleks on ajaloolased, mitte poliitikud,» sõnas ta.

Mihkelsoni sõnul pole komisjon paha mõte, juhul kui see ei jää ainult fiktiivselt tegutsevaks, vaid sel on ka reaalne sisuline mõõde. Näitena tõi ta ühiste dokumendikogumike väljaandmise.

Tartu Ülikooli professor, ajaloolane Aadu Must ütles, et kui Venemaa teeb ettepaneku ajaloolaste koostööd tõhustada ja koos sellega võimaldatakse vastastikku juurdepääs arhiivimaterjalidele, siis Eesti ajaloolased pole kunagi selliste asjade eest ära hüpanud.

«Ajaloo uurimisel ja veiste tõuaretusel on selline asi, et ühe kargamisega ei tee veel midagi ära,» ütles ta. «Tuleb minna samm-sammult, paljud asjad võtavad aega.»

Musta sõnul on ka tähtis, kes komisjoni moodustab ja kuidas see tööle hakkab.

«Komisjon võib olla viljakas töövahend või ka vahend – nagu Otto von Bismarck on öelnud –, et uputada küsimus tinti,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles