Keskerakond viskas Toobali ja Laasi välja...või siis ikkagi ei viska?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Nääs, Priit Toobal ja Lauri Laasi.
Oliver Nääs, Priit Toobal ja Lauri Laasi. Foto: Liis Treimann

Kui Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa kinnitas kategooriliselt, et kehtiva põhikirja järgi on riigikohtus lõplikult süüdi mõistetud Priit Toobal ja Lauri Laasi parteist välja visatud, siis erakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütleb, et selle peab kinnitama veel Keskerakonna juhatus.

«Meil kehtiva põhikirja kohaselt on nad (Priit Toobal ja Lauri Laasi – toim) erakonnast välja arvatud, kuna kohtuotsus on nüüd juba ilmunud. Ma olen aru saanud, et Priit Toobal arvas, et seda otsust peaks üle vaatama juhatus ja siis otsustama, kui kongressil võetakse vastu need muudatusettepanekud, mis võimaldavad kohtulikult karistatud inimesel uuesti Keskerakonda astuda,» rääkis Eesmaa Postimehele.

Eesmaa täpsustas, et seni kehtinud kombe järgi on need inimesed, keda kohtus on süüdi mõistetud, Keskerakonnast välja visatud automaatselt, juhatus seda eraldi heaks kiitma ei pea.

Pressiesindaja Taavi Pukk teatas pressiteates, et Keskerakonna põhikirja punkt 2.5.3.1.2. sätestab erakonna liikme erakonnast välja arvamise juhul, kui tema suhtes on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus. Järgnevalt sätestab põhikirja punkt 2.5.3.6, et erakonnast väljaarvamise otsus jõustub, kui erakonna juhatus on selle kinnitanud. 

«Seega on erakonnast välja arvamiseks vaja vastavasisulist Keskerakonna juhatuse otsust. Automaatne välja arvamine pole põhikirja järgselt võimalik,» leidis ta.

«Mehed on ise mõlemad öelnud, et nad on riigikohtu otsuses pettunud, kuid samas nad ütlevad, et nad täidavad seda süüdimõistvat otsust, nii et selles osas on asi selge,» lausus Enn Eesmaa.

Selleks, et Priit Toobal ja Lauri Laasi võiksid taas Keskerakonna liikmeks saada, peaksid oma nõusoleku andma nii juhatus kui ka volikogu. «Need inimesed, kes tahavad tagasi tulla Keskerakonda, peaksid lausa volikogu ees põhjendama oma soovi ja ilmselt siis ka selgitama, miks nad ei ole selle kohtuotsusega rahul ja siis võetakse vastu vastav otsus,» selgitas Eesmaa ja rõhutas, et tegu ei ole automaatse tagasitulekuga. 

Põhikirja muudatusettepanekuid võetakse ette Keskerakonna kongressil 29. novembril. Eesmaa põhjendas, et Keskerakonna põhikiri on praegu teiste erakondadega võrreldes radikaalsem ja jäigem just selle punkti osas, mis sätestab, et kui inimene on kohtulikult karistatud, siis ta arvatakse erakonnast välja. «Nii et me mõnevõrra võtame seda rangust tagasi,» ütles ta.

Eesmaa arvas, et 23. novembril toimuval Keskerakonna juhatuse koosolekul Toobali ja Laasi juhtumit eraldi arutama ei hakata, kuna juhatuse viimasel koosolekul keskendutakse peamiselt eelseisva kongressiga seotud teemadele. «Seda enam, et meil on ju seitse kandidaati esimehe kohale. Üldiselt juhatuse päevakorda kinnitavad erakonna esimees ja peasekretär, nii et praegu on nüüd see olukord mõnevõrra uus,» märkis ta. 

Keskerakonnal pole pärast tänast kohtuotsust Eesmaa sõnul ka enam peasekretäri. Eesmaa kinnitusel on ainult erakonna juhil Edgar Savisaarel voli määrata ametisse uus peasekretär, kui ta seda enne kongressi teha soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles