Kaitsevägi saab loa raadioside piiramiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidemees Afganistanis.
Sidemees Afganistanis. Foto: Peeter Kuimet.

Kaitseministeerium saatis kooskõlastusringile määruse, mis lubaks kaitseväelastel ja -liitlastel piirata raadiosidet riigikaitselist tähtsust omavatel objektidel ning õppuste alal.

«Muudatus on vajalik, et võimaldada kaitseväel katsetada eriseadmeid, mis tagavad Eesti sõdurite ohutuse kaugjuhitavate miinide vastu ning valmistada kaitseväelasi ette olukorraks, kus nende vastu kasutatakse kõrgetasemelisi raadioside piiramise vahendeid,» põhjendatakse muudatuse vajalikkust eelnõu seletuskirjas.


Uus kord lubab raadiosidet piirata kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljal või mõlema organisatsiooni õppuste alal ning piirata võib vaid kaitseväe ja Kaitseliidu enda raadiosidet.

«Kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljadel puudub valdavalt elanikkond, nimetatud alad on tähistatud ja tavakodanikel on nendel viibimine õppuste ajal keelatud. Kui kaitsevägi või Kaitseliit katsetab oma eriseadmeid kaugjuhitavate miinide elimineerimiseks, piiratakse sellega raadiosidet ainult harjutusväljal,» seisab seletuskirjas.

Õppuste alal võib häirida ainult kaitseväe ja Kaitseliidu raadiosidet, mis on määratud sagedusloaga või toimub kaitseväe ainukasutuseks määratud sagedusalas.

«Mõlemad tingimused võimaldavad loa väljastajal väga täpselt määratleda alad ja loatingimused ning tagada kontrolli loatingimuste üle. Eelpool kirjeldatuga on tagatud, et ei häirita lähedalasuvate teiste objektide raadiosidet,» kinnitatakse seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles