Kongress läheneb, Keskerakonna hääletorud ülistavad Savisaart

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Edgar Savisaar.
Kadri Simson ja Edgar Savisaar. Foto: Postimees / Õhtuleht / Scanpix / Photoshop

Ehkki Keskerakonna esimehe kohale kandideerib seitse keskerakondlast, võib viimasel ajal erakonna ajalehte Kesknädal ja Tallinna TV-d jälgides jääda mulje, justkui erakonna juhi kohale oleks ainult üks kandidaat - praegune esimees Edgar Savisaar.

Eile õhtul läks Tallinna TVs eetrisse pea tunniajane erisaade «Räägime Savisaarest» ja nagu ütleb ka nimi, oli saade põhiliselt pühendatud Savisaarele.

Erakonna esimehest rääkisid riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed Siret Kotka, Peeter Ernits, Heimar Lenk ja praeguseks riigikogust tagasi astunud endine Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Kõik saatekülalised toetavad selgelt Savisaart.

«Teist sellist esimeest ei ole,» rõhutas Lenk. «Tingimata peaks praegu Keskerakonna juhtimist jätkama Edgar Savisaar. See oleks see garantii, mis viiks erakonda suures poliitikas edasi.»

Toobal lisas, et ta ei näe mingit põhjust, miks peaks Savisaare välja vahetama.

Kui jutuks tuli Savisaare toetus Keskerakonna sees, ütles Kotka, et ta on suhelnud paljude keskerakondlastega, kes näevad esimehena vaid Savisaart. «Ta on oma põhimõtetes nii kindel. Seetõttu teised parteid Eesti maastikul viskavadki piksenooli Savisaare vastu,» nentis Kotka.

Saatejuhi küsimusele, mis on Savisaare fenomen, et ta valimistel selliseid häälterekordeid teeb, kostis Ernits: «Tal on nii võimas karisma, tahad või ei taha. Suur osa Eesti poliitikutest ei saa ligilähedalegi.»

Hiljem märkis Ernits, et karismat on ka Yana Toomil, kes kogus europarlamendi valimistel rohkelt hääli, ent Simsoni puhul ta seda ei näe.

Põgusalt räägiti ka teistest kandidaatidest – kes kandideerib kellegi toetuseks ja kas esimehe koha kandidatuuri on võimalik enne kongressi või kongressi ajal taandada.

Kiiresti mindi aga Savisaare juurde tagasi ning jutuks tuli tema venemeelsus. Saatekülalised ütlesid, et kindlasti pole Savisaar venemeelne, vastupidi, «ta on kogu aeg Eesti rahvast vedanud kaugemale nii Nõukogude Liidust kui Venemaa mõjust» ja «Savisaar kaitseb vähemusi ja praegu kaitsebki ta neid, kes räägivad igapäevaselt vene keelt, neid, kes on vähemuses».

Vene kogukonna jaoks on Savisaar selgelt liider, sest ta arvestab nende murede ja rõõmudega, paneb neid tähele, lisas Kotka. «Ma ei näe Eesti poliitikas ühtki teist poliitikut, kes neid märkaks.»

Savisaart juhina kirjeldades võeti kasutusele sõnad «tegija», «nõudja», «korralik», «suured ideed», «tugev selgroog».

Näiteks tõi Lenk välja, et oleks Estonian Airi juhtinud Savisaar, lendaksime praegu uhke näoga mööda maailma ringi, kuid paraku on meie juhid äpud. «Küsimus on selles, et kuna Savisaar on nii tugev, siis see kadedus on kohutav,» tõdes Lenk, kes tõi lisaks välja, et Savisaar on loonud isegi meediaimpeeriumi, Tallinna TV, millega pole keegi teine hakkama saanud.

Saatekülalised lükkasid ka ümber jutud, justkui oleks Savisaar erakonna ja linna juhtimiseks liialt vana ja väeti. Alles praegu alustab Savisaar uut olemist ja uut tulemist. Tema kõne- ja mõtlemisvõime on selgem kui kunagi varem. Energiat on rohkem kui enne riigikogu valimisi jne, leidsid Savisaare toetajad.

Foto: Kuvatõmmis

Neljapäevases Tallinna TV otsesaates «TeleTallinn» oli Savisaar ise kohal, vastates saatejuhi küsimustele oma tegemiste ja staatuse kohta.

Loe lisaks:

Kolmapäevalgi tegi Heimar Lenk õhtuses saates «Meediapunkt» juttu Savisaarest. Lenk viitas pikale intervjuule Savisaarega Kesknädalas, kuid Eesti Ekspressi artikkel olevat tema hinnangul liialt Simsoni poole kallutatud.

Muu seas avaldas Tallinna TV arvamustoimetaja Mart Ummelas arvamust, et ehkki talle Simson inimesena meeldib, ei saa ta aru, mida viimane saavutada tahab. «Kui ta oleks poliitik, oleks ta ammu tõmmanud oma kandidatuuri maha,» märkis Ummelas, et küsimus ei ole selles, kas Savisaar suudab või ei suuda, küsimus on sümbolis. «Miks me tahame selle sümboli likvideerida,» küsis ta.

Lenk kiitis takka, et kogu maailmas unistatakse sellisest erakonna esimehest, nagu Savisaar. Samuti viidati saates ebavõrdsele olukorrale, äärmiselt alatutele võtetele, kus «keskealine naine (Simson - toim) kepsutab, kaks jalga all, mööda Eestit ja palub hääletada enda poolt, samas kui teine (Savisaar - toim) on ratastoolis.»

Keskerakonna kongressist laiemalt kõneldi nädala alguses saates «Täna+», kus teisipäeval astus saatekülalisena üles politoloog Rein Ruutsoo, esmaspäeval aga Priit Toobal.

Loe lisaks:

Foto: Kuvatõmmis

Kesknädal pühendatud Savisaarele

Savisaarele keskendus ka praktiliselt terve Kesknädal, mis sel nädalal ilmus. «Eesti vabadus, Savisaar, Keskerakond!» - selline on Savisaarele pühendatud juhtkirja pealkiri, autoriks Savisaare tuline toetaja Heimar Lenk.

Simsonist kirjutas ta järgmist: «Nüüd, kui Kadri Simson võitlusse astus, saabuski õige hetk Keskerakond lõhkuda ja parempoolsetel Tallinn tagasi saada.»

Sellele järgnes kommentaar Urmas Reinsalult, keda Lenk nimetab muide IRLi esimeheks, et Simsoni soov kandideerida on hea, sest loodetavasti tekitab see Keskerakonnas suuremat sorti segaduse ja viib selleni, et nad Tallinnas linnavõimu juures lagunevad.

Pea kõik artiklid Kesknädala poliitikarubriigis on Savisaarest, välja arvatud üks Jaanus Karilaiu ja Kadri Simsoni artikkel.

Eelmised Kesknädala numbrid ei paista niivõrd tasakaalust väljas olevat, ehkki Savisaare toetuseks on pühendatud ka 11. novembril ilmunud lehe juhtkiri, mis räägib «liiga kärsitust Kadrist».

Kesknädala uudistejuht Indrek Veiserik kirjutas, et Kadris näib küll peituvat ainest saada Keskerakonna uueks esimeheks. Tal on justkui kõik paigas – tarkus, emotsionaalne intelligentsus, tugev vaimne side Keskerakonnaga, kuid see, mis Kadris puudub, on ajatunnetus ja n-ö suurema pildi nägemine - just need omadused on tugeva poliitiku tunnusteks.

Pealkirjad Kesknädalas. Allikas: kuvatõmmis lehelt kesknadal.ee
Pealkirjad Kesknädalas. Allikas: kuvatõmmis lehelt kesknadal.ee Foto: Screenshot

Yana Toom, kes samuti Keskerakonna juhiks kandideerib ja kes on selgelt välja öelnud, et teeb seda Savisaare toetuseks, jagab aga laiali värskelt koostatud paarileheküljelist «Edgari lehte». Teisel leheküljel on pikk artikkel Savisaarest, kõrval teda kiitvad kommentaarid. Kolmandal küljel on Toomi tellitud uuringu tulemused, mis näitavad Savisaare suurt toetust keskerakondlaste seas ja kannab pealkirja «Kes kardab Edgar Savisaart?»

Keskerakonna esimehe kandidaatideks on esitatud Edgar Savisaar, Kadri Simson, Jaanus Karilaid, Toomas Vitsut, Mihhail Stalnuhhin, Yana Toom ja Oudekki Loone. Keskerakonna kongress koguneb uusi juhte valima 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles