ALDE presidendiks valiti hollandlane Hans van Baalen

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Viktor Burkivski

Euroopa liberaalide uueks liidriks sai hollandlane Hans van Baalen. Siim Kallase poolt hääletas 117, Hans van Baaleni poolt 296 delegaati. Kallase sõnul oli konkurendi võit varasemalt kokku lepitud. 

Siim Kallas sõnas vahetult pärast kongressi lõppu Postimehele, et van Baaleni võit oli juba varasemalt kokku lepitud. «Oli selge, et kui mina sisenesin sellesse kampaaniasse, siis poliitilised kokkulepped olid juba tehtud. Meil oli ettekujutus, et osa ei olnud sellega rahul, need hääletasidki täna minu poolt ja oli ka ettekujutus, et rahulolematuid ilma eelneva kokkuleppeta võiks rohkem olla. Aga noh, oli palju oli,» kommenteeris ALDE presidendikandidaat.  

Selelgipoolest oli kandideerimine ALDE presidendiks tema sõnul väga omapärane kogemus. «Kui ma otsustasin hakata kandideerima, siis üks mulle väga lähedane inimene ehk minu oma tütar ütles, et kui sa ei lähe selle peale, siis sa kahetsed seda sügavalt. Ja ongi nii,» ütles Kallas, et tegemist on siiski üleeuroopalise valimisvõitlusega.

Edasi võtab Kallas rahulikult: «Teisipäeval on ülikoolis loengud, tuleb igasuguseid kohtumisi ja nii see käib».

Lisaks uuele presidendile valis kongress kümne kandidaadi seast ka viis asepresidenti.

ALDE erakond on üleeuroopaline liberaalide liit, mis ühendab 55 erakonda. ALDE erakonna presidenti valitakse iga kahe aasta tagant ALDE kongressil – tavaliselt teenib üks president vähemalt kaks valitsusaega. Eesti erakondadest kuulub ALDE-sse Reformierakond ja Keskerakond. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles