Video: miks Prantsusmaa ei küsinud NATO artikkel viie avamist?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terroristid.
Terroristid. Foto: Reuters/ScanPix

Riigikogu konverentsisaalis toimus täna avalik arutelu teemal «Kuidas vastab Euroopa terrorismile?».

Teemat avasid ning paneeldiskussioonis osalesid kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Jonatan Vseviov, peaministri kaitsenõunik Kadri Peeters, erukindral Ants Laaneots, julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross, kindralleitnant Johannes Kert ning riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Arutluse alla tuli võimalik lõpplahendus Süürias, Euroopa riikide suhted Venemaaga ning võimalikud kokkulepped ja ühised eesmärgid võitluses ISISega, samuti ajaloolised vastuolud islamimaades ning nende peegeldus Euroopas.

Miks Prantsusmaa ei küsinud NATO artikkel viie avamist, vaid tugines Euroopa Liidu Lissaboni leppe 42.7 artiklile? Kas on oodata Prantsuse-Vene koalitsiooni? Kas maavägede kaasamine on paratamatu? Milline on Eesti ohupilt islamiterrorismi osas ja kas liitumine koalitsiooniga võiks ohupilti muuta? Miks Venemaa sõjalised operatsioonid on suunatud kõigest 5-20% ulatuses ISISe vastu?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles