Galerii: USA liikursuurtükkide lahinglaskmised kaitseväe keskpolügoonil

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide suurtükiväelased korraldasid täna kaitseväe keskplügoonil liikursuurtükkide M109A6 Paladin lahinglaskmised.

Liikursuurtükid on Eestis esmakordselt ning varasemalt taoliste relvadega keskpolügoonil laskeharjutusi korraldatud ei ole. Lahinglaskmistel osalesid kaks liikursuurtükki koos toetustehnikaga.

Ühendriikide liikursuurtükkide patarei ülem kapten Peter Beamer hindas relvade võimekust Eesti maastikul tegutseda heaks.

«Kuna Paladinide kere asetseb roomikutel, on raske leida maastikku, kus nad hätta jääks. Tänase laskeharjutuse edukas sooritus näitas, et Eesti tingimustes saavad nad väga hästi hakkama,» ütles kapten Beamer.

Tänased laskeharjutused on osa laiemast kursusest, mille eesmärk on tutvustada Eesti kaitseväelastele liikursuurtükkide võimekust ning nende kasutamise taktikalisi iseärasusi. Ühtlasi andsid laskmised Ameerika Ühendriikide suurtükiväelastele võimaluse tutvuda kohaliku maastiku eripäradega.

Vastavalt riigikaitse arengukavale on liikursuurtükkide soetamine plaanis ka Eesti kaitseväel. 1. jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Veiko-Vello Palmi sõnul andis liikursuurtükkide laskeharjutuse jälgimine Eesti kaitseväelastele palju kasulikke kogemusi.

«Liikursuurtükid kujutavad endast võimsa tulejõuga mobiilseid relvi, mille soetamine on ka Eesti kaitseväe pikaajalistes plaanides kirjas,» ütles kolonelleitnant Palm.

Liikursuurtükid M109A6 Paladin võeti USA armee relvastusse 1994. aastal. Relva maksimaalne laskekaugus ulatub 30 kilomeetrini ja selle meeskonda kuulub neli inimest - meeskonnaülem, juht, sihtur ja laadur. 29 tonni kaaluv masin suudab arendada tippkiirust 60 km/h ning läbida ühe tankimisega üle 300 kilomeetri.

Tapal paiknevad liikursuurtükid kuuluvad Ühendriikide 41. suurtükirügemendi 1. pataljoni A-patarei koosseisu. Liikursuurtükid jõudsid Eestisse 15. novembrin ning need liiguvad detsembris edasi Leetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles