Pevkur: võrdse kohtlemise volinik ei tohiks valitsusest sõltuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooline võrdõiguslikkus.
Sooline võrdõiguslikkus. Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister Hanno Pevkur leiab, et soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku ning riikliku lepitaja institutsioon peaks olema sarnaselt õiguskantsleri omale valitsusest sõltumatu.

Nii riiklik lepitaja kui ka võrdse kohtlemise volinik on praegu sotsiaalministeeriumi koosseisus, kuid samas on nad nimetatud seaduse alusel ja sellest tulenevalt ka sõltumatud, selgitas minister intervjuus BNSile.

«Minu hinnangul ei oleks väga korrektne, et nad sellisel juhul sõltuvad nii-öelda sotsiaalministeeriumi reast. Nagu teised põhiseaduslikud institusioonid, nagu õiguskantsler ja riigikontrolör käivad oma eelarvet kaitsmas rahandusministeeriumis, võiks ka riiklik lepitaja ja võrdse kohtlemise volinik käia oma eelarvet põhjendamas ja kaitsmas rahandusministeeriumis ja vajadusel ka parlamendis rahanduskomisjonis, mis tagaks neile kindlasti suurema sõltumatuse,» leidis minister.

Ruumiliselt sotsiaalministeeriumi majas asumine ei ole Pevkuri sõnul probleem, sest samas majas asuvad ka terviseamet ja tööinspektsioon ning WHO. «Eelarveprotsessis peaks neil [soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinikul ning riiklikul lepitajal] olema võimalus vaielda rahandusministeeriumi ja riigikoguga otse, sest nad on seaduse alusel nimetatud sõltumatud ametnikud,» arvas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles