Ülevaade: kes kohtulikult karistatud inimestest saaks taas Keskerakonnaga liituda

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtus süüdi jäänud Priit Toobal (paremal) ja Lauri Laasi kinnitasid kuni lõpuni avalikkusele oma süütust. Riigikogust lahkuma sunnitud poliitikud mullu oktoobris koos oma kaitsja Oliver Nääsiga Harju maakohtus.
Riigikohtus süüdi jäänud Priit Toobal (paremal) ja Lauri Laasi kinnitasid kuni lõpuni avalikkusele oma süütust. Riigikogust lahkuma sunnitud poliitikud mullu oktoobris koos oma kaitsja Oliver Nääsiga Harju maakohtus. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna kongressil eile heaks kiidetud muudatused põhikirjas annavad võimaluse kriminaalkorras süüdi mõistetud isikutel parteisse jääda, näiteks Priit Toobalil ja Lauri Laasil, aga ka lahkunud inimestel tagasi tulla. Viimaste nimekiri on märksa pikem.

Keskerakonnast on aastate jooksul kriminaalkaristuse tõttu välja heidetud rida inimesi. Keskerakond ise on leidnud, et nende põhikiri on kõnealuse sätte osas teiste parteidega võrreldes kõige rangem ja jäigem.

«Meie kavandatav põhikirjamuudatus seob lahti Keskerakonda kuuluvuse Eesti õigussüsteemist. See on tsiviliseeritud umbusaldusavaldus prokuratuurile, kapole ja kohtuvõimule. Me ei usalda neid, sest oleme näinud neid tegutsemas,» teatas erakonna esimees Edgar Savisaar pühapäeval Tondiraba jäähallis.

Altkäemaksukahtlustuse on saanud ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ise, samuti Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo.

Viimati oli segadus Keskerakonna põhikirja tõlgendamisega 20. novembril, mil Priit Toobal ja Lauri Laasi mõisteti riigikohtus süüdi eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises ja Toobal ning Keskerakond ka ametialases võltsimises.

Kui erakonna tollane aseesimees Enn Eesmaa kinnitas, et Toobal ja Laasi on automaatselt erakonnast välja visatud, siis praegu jätkavad nad endiselt erakonnas tegevust. Nende võimaliku väljaviskamise peaks otsustama uus juhatus. Keskerakonna uude juhatusse valiti pühapäeval ka Priit Toobal ise.

Rahvusringhäälingu uudisteportaal kirjutas, et raadiouudiste andmetel jätkab Priit Toobal ka peasekretäri ametis.

Toobal ütles Postimehele, et ei ole veel peasekretärina jätkamise osas otsus langetanud. «Eile õhtul erakonna juhatuse istungil Tondirabas määrati mind peasekretäri kohusetäitjaks – et saaksin enne lõpliku otsuse tegemist erakonna esimehega ja teiste mulle oluliste inimestega antud küsimuse läbi arutada. Palusin esimehelt ja juhatusel selleks aega,» sõnas ta.

Elmar Sepp ja Ivo Parbus visati Keskerakonnast välja 8. mail 2013, kui nende suhtes jõustus ringkonnakohtu otsus, millega nad mõisteti süüdi pistisekuritegudes.

Elmar Sepp heideti Keskerakonnast välja 2013. aastal. Foto:
Elmar Sepp heideti Keskerakonnast välja 2013. aastal. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Elmar Sepp veetis Ivo Parbuse korduvale pistise võtmisele kihutamise ja sellele kaasaaitamise eest vangis ligi viis kuud.

Keskerakonda astumist ta pärast põhikirja muutmist enda sõnul ei kaalu. «Ma arvan, et neid mõtteid minu peas ei ole olnud. Mind on Keskerakonnast välja visatud ja sellega on teema lõppenud,» kommenteeris Elmar Sepp.

Ivo Parbus sai Tallinna vanglast välja 2013. aastal. Foto:
Ivo Parbus sai Tallinna vanglast välja 2013. aastal. Foto: Foto: Liis Treimann

Ivo Parbus mõisteti pistise võtmises süüdistatuna reaalselt vangi kolmeks aastaks. Ta vabanes vanglast ennetähtaegselt 23. septembril 2013.

«Kas teil muid küsimusi ei ole? See on selline suhteliselt igav küsimus ja ehk oleks aeg mind selliste küsimustega rahule jätta,» kommenteeris Parbus võimalikku naasmist Keskerakonda.

Ester Tuiksoo arvati Keskerakonnast välja 1. juulil 2014. Foto: 
Ester Tuiksoo arvati Keskerakonnast välja 1. juulil 2014. Foto: Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas endise põllumajandusministri ja riigikogu liikme Ester Tuiksoo mullu 30. juunil maadevahetuse kriminaalasjas süüdi pistise võtmises ja määras karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Tuiksoo esindas Keskerakonda alles üle-eelmisel nädalal Budapestis peetud ALDE kongressil, ta juhib jätkuvalt Keskerakonna naiskogu KENA.

«Ei, ma ei ole praegu selle peale küll mõelnud. Praegu küll ei ole,» lausus Tuiksoo ja kinnitas, et jätkab naisküsimuste tegelemisega Keskerakonna naiskogus.

Urbo Vaarmann arvati Keskerakonnast välja 30. aprillil. Foto:
Urbo Vaarmann arvati Keskerakonnast välja 30. aprillil. Foto: Foto: Margus Ansu

Endine riigikogu liige Urbo Vaarmann tunnistati mais süüdi soodustuskelmuses ja pistise andmises ning talle mõisteti kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Urbo Vaarmanni Postimees täna kommentaariks ei tabanud.

Keskerakonnast on kriminaalkaristuse tõttu välja visatud veelgi inimesi:

Vello Lõugas lahkus erakonnast 15. augustil 2013. Foto: Mihkel Maripuu
Vello Lõugas lahkus erakonnast 15. augustil 2013. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Mati Songisepp pole Keskerakonna liige alates 5. aprillist 2012. Foto:
Mati Songisepp pole Keskerakonna liige alates 5. aprillist 2012. Foto: Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna põhikiri võeti vastu erakonna kongressil 21. augustil 2005. aastal. Muudetud ja täiendatud on seda enne vaid 2011. aasta kongressil.

Keskerakonna kongressil kiideti pühapäeval heaks teisigi põhikirja muudatusi. Näiteks kui seni ei olnud erakonnast lahkunud inimesel võimalik parteisse tagasi tulla, siis nüüd annab põhikiri võimaluse volikogu otsusel lahkunud isikul erakonda naasta.

Kui varem oli erakonna põhikirjas punkt, et sinna võib kuuluta vähemalt 18-aastane teovõimeline Eesti kodanik, siis nüüd võib erakonda kuuluda ka Euroopa Liidu kodanik. Kui seni oli erakonna põhikirjas, et liikmesust saab peatada, siis nüüd enam seda laiendust pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles