Sõjaväepolitsei võtab kaitseväe vormide erakätesse müüjad luubi alla

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased.
Kaitseväelased. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Oksjonikeskkonnas Osta.ee müüdi novembris maha Eesti kaitseväelase vormiriietuse komplekt, kaitseministeerium ja kaitsevägi tunnistavad, et vormiriietust puudutav regulatsioon on puudulik, kuid praegu on käsil sõjaväepolitseile suuremate õiguste andmine selliste juhtumite uurimiseks.

Osta.ee oksjonisaidil müüdi 22. novembril maha Eesti kaitseväe vormirõivaste komplekt. Oksjoni andmetest selgub, et tegemist oli 170 sentimeetrit pikale inimesele mõeldud vormiriietuse komplektiga, millele anti kaasa kaks erinevat püksirihma. Vormikomplekt leidis ostja 84 euro eest.

Kaitseväe pressiesindaja nooremleitnant Simmo Saar ütles Postimehele, et vormiriietus on tegevväelasele, ajateenijale või reservväelasele teenistusülesannete täitmiseks antav tööriietus, mis teenistussuhte lõppemisel tuleb tagastada. Vormiriietusega võib kaitseväest lahkuda vaid juhul, kui see isikule kingitakse.

«Kuna vormiriietus kuulub kaitseväelase varustuse hulka ja selle üle peetakse arvestust, on selle kaotanud isikul kohustus kaitseväele selgitada vormiriietuse kadumise asjaolusid. Tänu sellele teame, mis, kellel ja millistel asjaoludel kaduma on läinud,» selgitas Saar.

Saar märkis, et kui tegemist on ajateenijale, reserv- või tegevväelasele usaldatud varaga, mille müümise õigust tal pole, on tegemist varavastase süüteoga, mille uurimine kuulub politsei kompetentsi.

«Sõjaväepolitsei saab vormiriietuse müügi eest karistada teoga vahele jäänud kaitseväelast. Hetkel on koostamisel uus vormiriietuse kandmist korraldav regulatsioon, mis täpsustab ka vormiriietuse müümist ning annab sõjaväepolitseile suuremad õigused taoliste kaasuste menetlemisel,» rääkis Saar.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Marie Aava ütles Postimehele, et politsei ei tegele kaitseväe vormiriietuse müümise uurimisega. Politsei pädevuses on taoliste asjadega tegeleda juhul, kui keegi on hankinud endale sõjaväevormi ja esineb kaitseväelasena, selleks õigust omamata.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang ütles Postimehele, et ministeeriumi jaoks on kahtlemata problemaatiline, kui kaitseväelastele rangelt teenistusülesannete täitmiseks ettenähtud vormiriided võivad sattuda asjasse mittepuutuvate isikute kätte.

«Sõjaväepolitsei pädevusse kuulub praegu kaitseväelastega seotud süütegude menetlemine ning seda sõjaväepolitsei ka teeb juhtudel, kui tegevväelased peaksid tegelema neile väljastatud vormiriietuse või muu varustuse müügiga,» selgitas Sang.

Ta märkis, et kaitseväe vormiriietusse puutuv regulatsioon täna tervikuna mõneti puudulik ning kaitseministeerium tegeleb koos kaitseväega selle valdkonna parandamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles