Venemaa hoiab küberrelvi varuks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: «Cyber War in Perspective: Russian Aggression against Ukraine», NATO küberkaitsekeskus 2015

Venemaa küberründed Ukrainas, Eestis ja Gruusias pole mingil põhjusel olnud sihitud kriitilise tähtsusega taristu vastu. Eksperdid usuvad nüüd, et Ukrainas nähtu paljastab idanaabri küberründestrateegia, mis läheb hävituslikuks siis, kui kaalul on sõjaväe edu.

Ukrainlane Nikolai Koval ei võinud 2013. aasta suvel veel aimata, et on üks esimesi, kes ebatõenäolises konfliktis Venemaaga eesliinile paisatakse. Ta juhtis toona Ukraina valitsuse infoturbeintsidentide lahendamise osakonda CERT, mille igapäevatöös tuli harva ette tõsisemaid juhtumeid kui mõne valitsuse otsuse peale nördinud häkkeri pahameeleakt.

Kõik muutus sama aasta sügisel. Kovali meeskond avastas Ukraina kõrgete valitsusametnike arvutitest ühtäkki ridamisi pahavara, nagu Red October, MiniDuke ja NetTraveler, mis painasid ka NATOt. Need polnud mänguasjad, vaid kõrgel tasemel küberspionaaži tööriistad. Kui pahavara kood lahti muugiti, selgus, et selle «tööaeg» kattub tööajaga Moskvas ja Peterburis, kuhu varastatud andmed ilmselt liikunud olid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles