Ligi: lastele ei tohi luua kaste

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi sõnul on erakoolide toetamine osadele omavalitsustele pigem edevuse teema ja vallajuhtidele üks võimalus hääli võita. «Aga kusagil on piir ja otsustusõigus,» kinnitas ta.
Jürgen Ligi sõnul on erakoolide toetamine osadele omavalitsustele pigem edevuse teema ja vallajuhtidele üks võimalus hääli võita. «Aga kusagil on piir ja otsustusõigus,» kinnitas ta. Foto: Eero Vabamägi

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi näeb jätkusuutlikel erakoolidel tulevikku, kuid ei näe võimalust, et riik säilitaks neile võrreldes munitsipaalkoolidega eritingimused.

Postimehe toimetusse helistas lugeja, kes kurtis, et ta ei saa ikkagi aru, millised on need erakoolid võrreldes teiste koolidega. Kuidas teie talle vastaksite?

Need on eraalgatus hariduse vallas sooviga saada endale teistmoodi haridust ja hariduslikku eelist. See ei ole muud kui ainult positiivne. Probleem hakkab, kuidas seda rahastada.

Meie rahastamissüsteem on välja kukkunud sisuliselt nii, et erakoolides on suurem maksumaksja panus, kui on munitsipaalkoolides. Pluss kõik õigused, sealhulgas õppemaksuõigused. Ei mingeid piiranguid, ainult vabadused ja eelisrahastus.

See on ebavõrdne konkurents ja seab ohtu tasuta hariduse kvaliteedi pikas perspektiivis, ning seda ei tohi lubada. Ja see ei ole ka rahanduslikult jätkusuutlik.

Lugeja ei saa sellest ikka aru. Kui olete ise erakoolides käinud, siis mida olete seal näinud? Kuidas oma muljete põhjal erakooli kirjeldaksite?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles