Rahvaliidu juhatus arutab erakorraliselt mitme liikme väljaheitmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Vitsut.
Lauri Vitsut. Foto: Toomas Huik

Rahvaliidu peasekretäri Lauri Vitsuti sõnul koguneb erakonna juhatus neljapäeval erakorralisele koosolekule, et arutada mitme liikme väljaheitmist.

Vitsut ütles BNSile, et Rahvaliidu juhatuse erakorralisel koosolekul tuleb neljapäeva õhtul arutlusele kolme-nelja inimese erakonnast väljaarvamise küsimus. Ta ei soovinud nende inimeste nimesid veel avalikustada ega öelda, kas nende seas on ka partei praegune juht Juhan Aare, kelle vastu tegid juhatuse liikmed esmaspäeval ühisavalduse.

Vitsuti sõnul on erakonnas viimasel ajal toime pandud mitmeid põhikirja ja seaduse rikkumisi, mille suhtes peaks juhatus võtma väga konkreetse seisukoha. Tema sõnul on juhatusel õigus rikkumisi toime pannud liikmed erakonnast välja heita.

Aare ütles esmaspäeval BNSile, et Rahvaliidu juhatuses on välja kujunenud grupeering, mille liikmeteks on aseesimehed, peasekretär ja veel mõned juhatuse liikmed, kes on mitme kuu vältel tegelenud erakonna sisemise lammutamise ning esimehe vastase laimukampaania organiseerimisega. Tema sõnul on Vitsut tegelenud aseesimeeste toetusel põhikirja vastaste aktsioonidega, mis on kokkuvõttes erakonna mainet ja konkurentsivõimet oluliselt kahjustanud.

«Minu arvates on tänaseks selge, et selle kõige eesmärk on nõrgestada erakonda ja valmistada ette pind vähemalt teatud osa erakonna liikmete liikumiseks Keskerakonda. [Ester] Tuiksoo lahkumine ja tema üleskutse ühineda Keskerakonnaga on selle visiooni selgeks kinnituseks,» lausus ta.

Aare märkis, et enamik maakonnaühendusi soovib näha Rahvaliitu iseseisvana selliste inimeste juhtimisel, kes töötavad erakonna hüvanguks. «Vitsuti ja aseesimeeste puhul näeme, et nii see olnud ei ole. Nad on tekitanud viimastel kuudel erakonnale olulist kahju, muutnud reitingu äärmiselt madalaks ja konkurentsivõime peaaegu olematuks. Ainus võimalus on, et kongress valib niisuguse juhatuse ja volikogu, kes siiralt soovivad erakonda arendada, mitte aga lagundada ja teha plaane ühinemiseks mingi teise erakonnaga,» ütles Aare.

Rahvaliidu aseesimehed Andrus Blok, Riina Kull, Viljar Jaamu ja Mai Treial, erakonna volikogu asejuht Arvo Sakjas, eakateühenduse esimees Rein Tölp ning partei noorteorganisatsiooni juht Monika Kuzmina tegid esmaspäeval ühisavalduse, kus teatasid, et Aare on end eemal hoidnud nii Rahvaliidu igapäevapoliitika kujundamisest kui ka erakonna juhi ülesannetest. «Selline käitumisviis on Rahvaliidus ennekuulmatu ning seetõttu ei näe me võimalust, et Juhan Aare võiks erakonna juhina jätkata,» märkisid nad.

Juhatuse liikmete hinnangul on laiduväärne, et erakonna esimees suhtleb juhatuse liikmetega meedia vahendusel. «Kahetsusväärsel kombel on Juhan Aare oma ööavalduses esitanud nii erakonna liikmetele kui ka laiemale üldsusele väärinfot, muuhulgas tulnud välja alusetute süüdistustega juhatuse liikmete vastu, ilmutades samas küünilist ükskõiksust erakonnale raha tagastamisel,» laususid nad, viidates Aare kesköisele teatele, kus ta süüdistas juhatuse liikmeid püüus takistada partei pääsemist riigikokku ning luua samal ajal soodne pind osa liikmete astumiseks Keskerakonda.

Nad märkisid, et samal ajal teab Aare väga hästi, et Keskerakonnaga ühinemise kõnelusi pole peetud ning sel teemal ei ole kunagi toimunud arutelu ka ühelgi erakonna juhatuse ega volikogu koosolekul. «Küll aga võib mitmest Aare kõnest ja meedia kaudu avaldatud arvamusest välja lugeda selgeid vihjeid tema enda poolehoiust Reformierakonnale - tõsiasi, mis võis saada ka viimaseks piisaks endise erakonna aseesimehe [Ester] Tuiksoo karikas,» lisasid nad.

Rahvaliit valib erakonnale uued juhid laupäeval Tartus toimuval kongressil, kus esimeheks pürgivad enim soositud kandidaatidena Juhan Aare ja Andrus Blok. Vitsut on varem BNSile öelnud, et Blokil paistab olevat suurem liikmeskonna toetus olemas ja ilmselt ka tema uueks esimeheks saab.

Lisaks on Rahvaliidu maakonnaühendused esimehe kohale pakkunud Viljar Jaamut ja Riina Kulli, kes on esitatud ka aseesimehe kandidaatideks. Aseesimehe kohale on üles seatud veel Mai Treial, Lauri Vitsut, Arno Sild, Piret Aavik, Robert Närska, Vambola Sipelgas, Priit Kõrve, Andrus Blok ja Aivar Aleksejev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles