President Sarkozy hülgas rivaalid ja premeeris liitlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspertide sõnul näitab Nicolas Sarkozy (vasakul) suutmatus leida François Fillonile asendajat hästi kunagise «omnipresidendi» praegust nõrka seisu.
Ekspertide sõnul näitab Nicolas Sarkozy (vasakul) suutmatus leida François Fillonile asendajat hästi kunagise «omnipresidendi» praegust nõrka seisu. Foto: AFP/SCANPIX

«Fillon jätkab Sarkozyga,» kuulutas vasakpoolne leht Libération irooniliselt. Presidendist populaarsem Prantsuse peaminister on valitsuskabineti eesotsas mõjuvõimsam kui varem.



Nicolas Sarkozy nimetas pühapäeva õhtul ametisse François Filloni uue valitsuse, mis on vaatlejate sõnul märksa parempoolsem kui tema eelmine kabinet. Koha kaotasid mitmed tsentristid ja välisminister Bernard Kouchneri taolised endised vasakpoolsed, kelle Sarkozy 2007. aastal võimule tulles kabinetti tõi.

Nende asemel kubiseb uus kabinet lojaalsetest Sarkozy liitlastest, kes suurema tõenäosusega pooldavad presidendi plaanitavaid kokkuhoiumeetmeid. Nii säilitasid oma portfelli rahandusminister Christine Lagarde ja Sarkozy lapsepõlvesõber, siseminister Brice Hortefeux.

Justiitsminister Michèle Alliot-Mariest, kes kolib Kouchneri asemele Quai d’Orsaysse, saab Prantsusmaa esimene naissoost välisminister. Tagasi suurde poliitikasse tuleb Jacques Chiraci aegne peaminister Alain Juppé, kes võtab Hervé Morinilt üle kaitseministri portfelli. Juppé ja Alliot-Marie nimetati ühtlasi riigiministriteks, mis on kõrgeim roll valitsuses peaministri järel.

Samas teatas tagasiastumisest tsentristist keskkonnaminister Jean-Louis Borloo, keda veel hiljuti peeti põhipretendendiks peaministri kohale. Borloole pakuti küll mitut kõrget ministrikohta, kuid ta keeldus, öeldes, et tahab uuesti vabaks saada. The Independenti teatel said talle saatuslikuks väidetavalt Filloni algatatud kuulujutud, et Borloo on peaministriametiks liialt kerge kaaluga.

Borloo kaalub nüüd 18 kuu pärast koos Sarkozyga presidendiks kandideerimist. Sama plaanivat ka Morin, kes on valitsuse uue koosseisu pärast nördinud ja nimetas seda parempoolseks kampaaniakomiteeks, milles tema pole nõus kaasa lööma.

Uus kabinet on ka rahvuslikult vähem mitmekesine. Koha kaotasid Põhja-Aafrikast pärit linnaarengu minister Fadela Amara ja Senegalis sündinud spordiminister Rama Yade. Valitsuses on senise 37 asemel 31 ministrit.

Sotsialistide liidri Martine Aubry sõnul näitas Sarkozy valitsusremondiga, et ta keeldub kuulda võtmast sadu tuhandeid prantslasi, kes veel eelmisel kuul tema pensionireformi vastu meelt avaldasid. «Prantslased ootasid õhinal poliitika muutumist,» ütles ta üleeile. «Täna on selge, et neid ignoreeriti. President tõi tagasi sama peaministri, jätkamaks sama poliitikat.»

Analüütikud tõdesid, et kui valitsusremondi eesmärk pidi olema parandada ebapopulaarse Sarkozy šansse 2012. aasta valimisteks, juhtis see pigem tähelepanu tema puudustele. Roland Cayrol ütles AFP-le, et valitsusremondi piiratus ja eriti Sarkozy suutmatus leida Fillonile asendajat näitab hästi kunagise «omnipresidendi» praegust nõrka seisu.

Fillon – vaikne peaminister hüperaktiivse Sarkozy varjus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles