Riigikohus ei leevendanud Haaveli karistust

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Haavel kohtus
Liis Haavel kohtus Foto: Peeter Langovits

Arvestades vanainimestelt raha välja petmise eest kahes varasemas kohtuastmes karistatud Liis Haaveli eripära, ei leevendanud riigikohus talle ringkonnakohtus mõistetud karistust ning naisel tuleb neljaks aastaks vangalasse minna.

Samuti jättis riigikohus jõusse sama süüasja raames kohtupingis olnud Vello Loidi karistuse, teatas riigikohus.

Ringkonnakohus tunnistas tänavu mais Haaveli süüdi kelmuses, tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises, arvutikelmuses ja varguses ning mõistis talle liitkaristusena neli aastat vangistust, mis tuleb ka reaalselt ära kanda.

Kelmuses süüdi tunnistatud Loiti karistas ringkonnakohus kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, mis jäeti kolmeaastase katseajaga tingimisi täitmisele pööramata. Karistuse hulka arvati eelvangistuses viibitud aeg.

Ringkonnakohus on kooskõlas kriminaalkolleegiumi varasema praktikaga märkinud, et karistuse kandmisest tingimisi vabastamiseks peab kohus ära näitama süüteo toimepanemise asjaolud ja süüdlase isikut iseloomustava eripära, mis muudaks karistuse reaalse ärakandmise ebaotstarbekaks.

«Selliseid asjaolusid Liis Haavli puhul kohtud ei tuvastanud, mistõttu riigikohus ei muutnud ringkonnakohtu otsust Liis Haaveli karistamise kohta reaalse vangistusega,» seisab riigikohtu teatas.

Kõnealuses asjas on kohtud Haaveli süüdi tunnistanud kaheteistkümnes kelmuses, lisaks veel varguses, arvutikelmuses ja tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises. Kuriteod on viiel korral toime pandud kõrges eas isiku suhtes.

Haavel on jätkanud kuritegude toimepanemist nii pärast varasema süüdimõistva otsuse tegemist kui ka pärast arutatavas asjas vahi alt vabanemist.

Alates septembrist viibib Liis Haavel vahi all kahtlustatuna uues kuriteos. Septembri keskel andis Harju maakohus prokuratuurile loa Haaveli vahistamiseks, kuna naist kahtlustatakse selles, et ta augusti lõpus, olles maskeerinud end prillide ja parukaga ning esinedes Mirjami nime all, võttis ühe vanuri pangakontolt 54 000 krooni.

Kuna riigikohtu otsusega mõisteti ta täna reaalselt vangi, siis hakkab ta edaspidi kandma vangistust, ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles